today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ο Τσώρτσιλ και ο Σαμαράς!

Ανάλυση του Δημήτρη Γ. Απόκη

“Είστε Πατριώτες, να είστε περήφανοι για αυτό”, Αντώνης Σαμαράς, Πρώην Πρωθυπουργός, 12 Συνέδριο, Νέας Δημοκρατίας.
Η παραπάνω αποστροφή από τη σημερινή ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο 12 Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ταυτόχρονα την καλύτερη συμβουλή και το σοβαρότερο καμπανάκι κινδύνου για την Ελλάδα και το Ελληνικό Έθνος, σε μια στιγμή που το μέλλον τους απειλείται από τα σύννεφα που με ραγδαίο ρυθμό συγκεντρώνονται γύρω από την πατρίδα μας, αλλά κυρίως από την ανευθυνότητα των τελευταίων χρόνων και την πολιτική εθνομηδενισμού που με σπουδή εφαρμόζεται.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε κομβικές στιγμές εθνικού κινδύνου, υπάρχει ένας πολιτικός άνδρας ο οποίος έχει τη διορατικότητα να επισημάνει στο έθνος την κρισιμότητα των στιγμών, τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αλλά και να αποτελέσει τη φωνή ανησυχίας του λαού και του έθνους. Λίγο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και αμέσως μετά τη λήξη του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έπαιξε αυτό το ρόλο, όχι μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και τη Δυτική Δημοκρατία.
Σήμερα για την Ελλάδα και το Ελληνικό Έθνος, μετά τη χθεσινή ομιλία του στο 12 Συνέδριο της ΝΔ, αλλά κυρίως μέσα από την από καρδιάς στήριξή του και την αναγκαιότητα της νίκης, στις επόμενες εκλογές, του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη διορατικότητα αυτή απέδειξε ότι την έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Όχι ζητώντας ο ίδιος για το πρόσωπό του την ψήφο του Ελληνικού λαού, αλλά ως ο Νέστωρας της φιλελεύθερης, πατριωτικής, δυτικής δημοκρατίας στη χώρα μας, βάζοντας το πλαίσιο και το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Και έχει τη σημασία του, ότι αυτό το έπραξε, παρουσία και αμέσως μετά την ομιλία στο Συνέδριο του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις κρίσιμες Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάϊου, Γερμανού, Μάνφρεντ Βέμπερ.
“Πρώτα η Πατρίδα”, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, και έχει τη σημασία του αυτό, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι λίγες ώρες πριν ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, Σερ Νίκ Κάρτερ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο Ο Σερ Νίκ Κάρτερ προειδοποιεί ότι η «ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι», όπως ακριβώς πριν το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καυτηριάζοντας την έλλειψη γνώσης της ιστορίας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κοινωνία.
Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς πόσο διορατικός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, και πόσο μεγάλη αξία έχει ο λόγος του για το μέλλον της πατρίδας και του έθνους.
Είναι μονόδρομος για το Ελληνικό Έθνος, για την πατρίδα μας να πάρει στην καρδιά του το κάλεσμα του πρώην Πρωθυπουργού, ότι «ξεκινάμε με μια σημαία καρφωμένη» την Ελληνική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε εθνικιστές και απέναντι στην ενωμένη Ευρώπη.
Και πρέπει να ακούσει καλά η Ευρώπη, όπως άκουσε και ο κ. Βέμπερ, τις επισημάνσεις του Αντώνη Σαμαρά, ότι μεταρρύθμιση και ενωμένη Ευρώπη, δεν σημαίνει απαξίωση της εθνικής ταυτότητας. Ότι αυτό που υπονομεύει την Ενωμένη Ευρώπη και τη Δημοκρατία, είναι ο εθνομηδενισμός. Όπως επίσης, είναι φρόνιμο και θα κάνουν καλά να ακούσουν καλά τα τρόλ των σημερινών υπό κατάρρευση Βρυξελλών, ότι δεν είναι λαϊκισμός να αφουγκράζεσαι την κοινωνία, και είναι καλό να ακούμε τον κόσμο διότι εμείς (οι κυβερνώντες) είμαστε αυτοί που τον ωθούμε στα άκρα.
Δεν είναι ακροδεξιοί και λαϊκιστές, όσοι είναι πατριώτες, τιμούν το έθνος, την ιστορία του και τις παραδόσεις μας, είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Μίλησε για τους εθνομηδενιστές, που συστηματικά και με σχέδιο, έχουν καταντήσει τα πανεπιστήμια της χώρας, άσυλο εμπόρων ναρκωτικών και στρατολόγησης του Ρουβίκωνα.
Προειδοποίησε, όπως είχε προειδοποιήσει πολύ νωρίς (σε δήλωση που είχα την τιμή να κάνει σε εμένα), για τον αλυτρωτισμό που ενισχύει, και στο εσωτερικό πλέον της χώρας, η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, η οποία πούλησε στα Σκόπια και τα διεθνή κέντρα που τη στηρίζουν, γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα, τοποθετώντας μπαρούτι στη σταθερότητα των Βαλκανίων.
Και όσο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του εκλεκτού του Βερολίνου κ. Βέμπερ, τα είπε έξω από τα δόντια. Τρία προβλήματα – εν δυνάμει θανάσιμα κτυπήματα, Brexit, Κίτρινα Γιλέκα, προϋπολογισμός Ιταλίας. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, είπε, και το είπε με το γνωστό ξεκάθαρο τρόπο του και σε γλώσσα που καταλαβαίνει η ελίτ, αλλά και ο απλός πολίτης.
Ο Αντώνης Σαμαράς, αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιους είναι η φωνή που εκφράζει τη λογική και το ρεαλισμό που είναι παραπάνω από αναγκαίος σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, για την πατρίδα και το έθνος. Και το κάνει ανιδιοτελώς, σε μια στιγμή που ο ίδιος δεν επιδιώκει και δεν κερδίζει τίποτα, ωθούμενος από την αποδεδειγμένη αγάπη του και έννοια για το μέλλον της Ελλάδας και του Ελληνισμού.
Γιαυτό όπως πολύ σοφά είπε, και όπως στην αρχή του κειμένου το επαναλαμβάνω, “ΕΙΣΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ”. Τέρμα, όπως πολύ σοφά, επεσήμανε, “τα φοβικά σύνδρομα”. Ο ΠΑΤΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ, δεν είναι εθνικισμός. Ο κίνδυνος είναι ο εθνομηδενισμός και το δήθεν πολιτικά ορθό, που κάποιοι που πιστεύουν ότι γνωρίζουν, αλλά είναι βαθιά νυχτωμένοι, και αποκομμένοι από την κοινωνία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη και τη Δύση, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μετά μπροστά τον κίνδυνο του σκοταδισμού της Σοβιετικής Ένωσης, το έκανε ο Τσώρτσιλ, στην Ελλάδα, το κάνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απίστευτα τυχερός που είναι ολόκαρδα στο πλευρό του.

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ