today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Le Point: Κωμική σκηνή με τον Καμμένο να ζητά δωρεές για να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες

Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Le Point δημοσιεύεται άρθρο με υπογραφή Guerric Poncet και τίτλο: «Η Ελλάδα απευθύνει έκκληση για δωρεές, προκειμένου να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες FTI». Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας θέλει να αγοράσει φρεγάτες μεσαίου μεγέθους (FTI) από το γαλλικό βιομηχανικό όμιλο Naval Group: κάλεσε τους εφοπλιστές της χώρας, καθώς και πλούσιους πολίτες, να συμμετάσχουν.

Η σκηνή είναι κωμική: Στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά, στις 6 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, κ. Καμμένος, ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει έκκληση για δωρεά σε ιδιώτες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση της αγοράς νέων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία, ο εκσυγχρονισμός του στόλου είναι κρίσιμης σημασίας. «Πρώτος θα καταθέσω το μισθό μου σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο Έλληνας πολιτικός, την ημέρα του Αγίου Νικολάου, προσθέτοντας: «Τώρα έχουμε την ανάγκη των μεγάλων ευεργετών και δωρητών της πατρίδος».

Οι επιλογές των Ελλήνων προσανατολίζονται προς τα πλοία που κατασκευάζει η Naval Group. «Συνομιλούμε πολύ συχνά με τους Έλληνες εταίρους μας», αναφέρει το Γραφείο της Υπουργού Άμυνας, στο Παρίσι, χωρίς να διευκρινίζει τον τύπο του πλοίου.

Παρόμοια είναι και η απάντηση που λαμβάνουμε από τον όμιλο Naval, που αναφέρει προσεκτικά ότι «διεξάγονται συζητήσεις». Πράγματι, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σταματήσει από το 2009, όταν ξεκίνησαν οι διμερείς συζητήσεις για το θέμα. Ακόμη και τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής κρίσης χρέους, η βιομηχανία διατήρησε ενεργό το γραφείο της στην Αθήνα.

Αν και αρχικά γίνονταν αναφορά στη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών (Fremm), οι συζητήσεις σήμερα αφορούν αποκλειστικά τη νέα φρεγάτα μεσαίου μεγέθους (FTI), ένα υπερσύγχρονο πλοίο, ένα είδος «ψηφιακής φρεγάτας» μικρού πληρώματος.

Εξάλλου, η Naval Group υποδέχτηκε, στα μέσα Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία Ελλήνων δημοσιογράφων για να τους παρουσιάσει τη φρεγάτα. Παράλληλα, επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να τους παρουσιάσει τη βαρεία τορπίλη F21, την οποία φιλοδοξεί επίσης να εξαγάγει στη χώρα.

Το πλεονέκτημα που έχουν οι φρεγάτες FTI είναι ότι σε σχέση με τη Fremm είναι πολύ πιο οικονομικές. Η Αθήνα λοιπόν, επιθυμεί να αποκτήσει τέσσερις: δύο κατασκευασμένες στη Γαλλία και δύο στην Ελλάδα. Απορρίφθηκε η μέθοδος του leasing, υπέρ της επιλογής μιας παραδοσιακής αγοράς.

Οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στα πλοία: οι Έλληνες θέλουν να αγοράσουν και πύραυλο κρουζ (missile de croisière naval). Η απόκτηση ενός τέτοιου στρατηγικού όπλου, που η Γαλλία δοκίμασε για πρώτη φορά στην επιχείρηση Hamilton στη Συρία θα ήταν κορυφαία για την Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τέτοια δυνατότητα επίθεσης, ενώ στις διαπραγματεύσεις απόκτησής του βρίσκεται και η Πολωνία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο γάλλος κατασκευαστής μπορεί να εγγυηθεί την παράδοση της παραγγελίας το 2024, αν οι συζητήσεις ευοδωθούν. Στη συνέχεια, φιλοξενεί και άλλες δηλώσεις του κ. Καμμένου σχολιάζοντας ότι οι «εφοπλιστές, στη γενναιοδωρία των οποίων στηρίζεται ο Υπουργός, επωφελούνται από τις συνθήκες ασφάλειας που παρέχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ οι ίδιοι «εδώ και χρόνια, οργανώνουν τη φοροδιαφυγή τους», όπως αναφέρει ο αναλυτής Φώτιος Αμαντίδης στο Defense News».

Τέλος, σχολιάζεται ότι «ο Ελληνικός Στρατός είναι σήμερα, χωρίς ανάσα», καθώς «η κυβέρνηση προσπάθησε να διατηρήσει τις στρατιωτικές δαπάνες σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ (πάνω από το 2% που αποτελεί νατοϊκό πρότυπο)», ενώ αναφέρεται και ότι η «Ελληνική Αεροπορία, που χρειάζεται συχνά να αναχαιτίζει τουρκικά αεροσκάφη, έχει στερηθεί την αναβάθμιση των παλιών της F16».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ