today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

“Πολεμικό” έργο.. σκηνοθεσίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία Τσίπρα!

*Του Βαγγέλη Μωυσή

Ατμόσφαιρα «αρένας» πριν από επικείμενη σύγκρουση διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη, με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δύο 24ώρα πριν την έλευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον φόβο επανάληψης επεισοδίων να αιωρείται στην πόλη…

Ο πονοκέφαλος της αστυνομίας, είναι από τη μια πως θα διαχειριστούν οι αστυνομικές δυνάμεις τα όποια ακραία στοιχεία παρεισφρήσουν στην εκδήλωση κατά του Αλέξη Τσίπρα που οργανώνουν οι αυτοαποκαλούμενοι «Ενωμένοι Μακεδόνες». Από την άλλη, πονοκέφαλο προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. και ο κίνδυνος να ανταποκριθούν κάποιοι (οργανωμένα ή μη) στο κάλεσμα των οργανωτών της αντισυγκέντρωσης, να… αναμιχθούν οι διαμαρτυρόμενοι με το κοινό που θα πάει στο παλαί ντε σπορ για να παρακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στις 19:30 το απόγευμα της Παρασκευής.

 

 

Η επιλογή της Κουμουνδούρου εν μέσω μιας έντονης περιόδου αντεγκλήσεων για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, να οργανώσει εκδήλωση υποστήριξης της συμφωνίας, με ομιλητή τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, ρίχνει… λάδι σε «φωτιές» που δεν θέλουν πολύ για να ανάψουν. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μπορεί να μην εκφράζεται πάντα με συμμετοχή σε διαδηλώσεις η λαϊκή κατακραυγή, αλλά αποτυπώνεται με σαφήνεια σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις και είναι διάχυτη σε κάθε σχετική συζήτηση στην πόλη.

Είναι η πρώτη φορά –μεταπολιτευτικά τουλάχιστον- που ένας πρωθυπουργός της Ελλάδας, τόσο ανεύθυνα ενεργεί και γίνεται ενεργούμενο, στο πλαίσιο μιας εξόφθαλμης στρατηγικής ακραίας πόλωσης που προ(σ)καλεί… όλα τα ακραία στοιχεία να πάρουν θέση στο προσκήνιο!

Το ότι θα παρεισφρήσουν ακραία στοιχεία στην συγκέντρωση που οργανώνεται στις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής στο Λευκό Πύργο, μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της ομιλίας του πρωθυπουργού, θεωρείται από την αστυνομία κάτι παραπάνω από δεδομένο.

Πόσο μάλλον, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν έρχεται απλώς να μιλήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά, όπως προανήγγειλε και με την αφίσα και με τον πολιτικό του λόγο «για να πει μαζί  με τους συγκεντρωμένους πολίτες «ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και όχι στον εθνικισμό».

Θα μπορούσε κάλλιστα να απευθύνεται ευθέως στην ακροδεξιά, λέγοντας «ελάτε να αναμετρηθούμε».

Φυσικά, η ανακοίνωση των «Ενωμένων Μακεδόνων» πως “εμείς είμαστε η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία» και πως «στη Θεσσαλονίκη κάνουν κουμάντο οι πατριώτες» προοιωνίζει τις διαθέσεις κατά του «ανεπιθύμητου» πρωθυπουργού, ενώ το κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ στους «δημοκρατικούς πολίτες» να απαντήσουν στον «ακροδεξιό συρφετό», υπηρετεί απολύτως το σχέδιο του διχασμού και της πυροδότησης!

Ένας πρωθυπουργός και ένα κυβερνόν κόμμα, που αντί να συμβάλλουν στην αποτροπή βίαιων και ακραίων αντιπαραθέσεων, επιχειρούν να τις πυροδοτήσουν επειδή εξυπηρετεί τη ρητορική τους περί «αντιφαστιστικού μετώπου», φέρουν ασφαλώς τη μέγιστη ευθύνη των τεκταινομένων, εν συγκρίσει με τις ανώνυμες μάζες που αντιδρούν, ή τις όποιες ομάδες εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες.

Το γεγονός δε, ότι για τη συγκεκριμένη ομιλία και όλα τα «παρελκόμενα» αυτής, επιλέχθηκε η μέρα έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ στην Αθήνα μόνο συμπτωματικό δεν μοιάζει.

Άλλωστε, τα ίδια «μαθηματικά» έκανε και η ΝΔ που δια του τοπικού οργάνου, της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Θεσσαλονίκης, επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ διακινδυνεύει την ομαλότητα της πόλης για να κάνει αντιπερισπασμό απέναντι στο συνέδριο της ΝΔ: «Ενώ η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει το Συνέδριο που ενώνει τους Έλληνες αναδεικνύοντας τη νέα Ελλάδα της δημιουργικής ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει (αντι)εκδήλωση. Υιοθετεί προκλητικές εκφράσεις διχασμού, προσπαθώντας να προσελκύσει επικοινωνιακά με την πόλωση και τον ακραίο λόγο. Ξαφνικά οι Θεσσαλονικείς στέλνονται σε «εποχές κοτζαμάνη» και χαρακτηρίζονται «ακροδεξιοί», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βάφει μαύρη τη Θεσσαλονίκη για να αναδείξει την κομματική του αντι-εκδήλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει να διακινδυνεύσει την ομαλότητα της πόλης, για να δημιουργήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό απέναντι από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ