today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

LE MONDE: Απαγωγές, κρατήσεις και βασανιστήρια σε “μαύρες τοποθεσίες” στην Τουρκία

Υπό τον τίτλο «#blacksitesturkey: η ανηλεής καταδίωξη των οπαδών του κινήματος Gülen από τις τουρκικές αρχές», το δημοσίευμα της LE MONDE αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από εννέα ευρωπαϊκά Μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η Le Monde, και διαπιστώνει την εγκαθίδρυση, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, από τις τουρκικές υπηρεσίες, ενός συστήματος απαγωγών, αυθαίρετων κρατήσεων και βασανιστηρίων των γκιουλενιστών σε μυστικές φυλακές («μαύρες τοποθεσίες») στη χώρα.

[Η έρευνα διεξήχθη από 9 διεθνή ΜΜΕ που συντονίστηκαν από τον ιστότοπο Correctiv –Le MondeEl Pais (Ισπανία), Haaretz (Ισραήλ), Il Fatto Quotidiano (Ιταλία), Addendum (Αυστρία), TT News Agency (Σουηδία), Mandag Morgen (Δανία)].

Στο πλαίσιο της έρευνας, δύο γκιουλενιστές, που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, περιγράφουν με λεπτομέρεια τα βασανιστήρια που υπέστησαν για μήνες. Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν, απήγαγαν και μετέφεραν στην Τουρκία περισσότερους από 200 Τούρκους πολίτες που ζούσαν σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι είχαν αποκτήσει προστασία των ΗΕ με το καθεστώς των αιτούντων άσυλο.

Καταγράφηκαν επίσης και εξαφανίσεις. Σύμφωνα με το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, μια ομάδα εξόριστων δημ/φων από την Τουρκία, περίπου 20 άτομα εξαφανίστηκαν μόνο στο τουρκικό έδαφος. Οι τουρκικές αρχές άλλωστε αναγνωρίζουν τις απαγωγές εκτός των συνόρων της χώρας.

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που καταδιώκει αντιφρονούντες στο εξωτερικό, ούτε είναι η πρώτη φορά που το έπραξε. Αλλά αυτό το διεθνές «κυνήγι» που ανέπτυξε είναι μοναδικό στην ταχύτητα και τη βιαιότητά του, διαβάζουμε.

Παρομοιάζεται δε με τις «extraordinary renditions» της CIA. Το δημοσίευμα καταλήγει με τη διαπίστωση  ότι ζητήθηκε η τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της έρευνας #blacksitesturkey, η οποία ωστόσο δεν απάντησε. Στο παρελθόν, όμως, μέλη της τ/κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια. Λίγο μετά το πραξικόπημα, ο Πρόεδρος Erdogan διαβεβαίωνε: «Λένε ότι βασανίζουμε. Εμείς έχουμε μηδενική ανοχή για τα βασανιστήρια»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ