today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

DW: Ελλάδα μια χώρα των διαδηλώσεων! Η κατάθλιψη διευρύνεται

Στην κουλτούρα των διαδηλώσεων που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφέρεται η γερμανική DW σε εκτενές της άρθρο με τίτλο: “Ελλάδα – Μία χώρα των διαδηλώσεων”.

“Το να διαδηλώνεις εντάσσεται στην παράδοση της Ελλάδας”, γράφει η DW και συνεχίζει:

“Κυρίως αριστεροί νεαρής ηλικίας προκαλούν την προσοχή με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, όλο και λιγότεροι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους – και δέχονται ανταγωνισμό από τη δεξιά. Με αφορμή την πρόσφατη διαμαρτυρία μαθητών για το ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ, η λέκτορας Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάνδρα Κορωναίου υποστηρίζει ότι η διαμάχη για τη Μακεδονία και η προσφυγική κρίση έδωσαν στους “ακροδεξιούς” νέα ώθηση σε αυτό το σκέλος, αν και στην Ελλάδα υπάρχουν παραδοσιακά και αριστεροί οι οποίοι συγκεντρώνονται τακτικά για να διαδηλώσουν δημόσια.

Η ίδια επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει κάποιου είδους κουλτούρα διαδηλώσεων  η οποία προέκυψε από την Αριστερά και συνδέεται στενά με τη δικτατορία, επειδή τότε οι διαδηλώσεις απαγορεύονταν και έπειτα ακολούθησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα το 1973.

Ήδη όμως οι νέοι Έλληνες δεν μπορούν να αντιληφθούν τις αισιόδοξες προγνώσεις του Πρωθυπουργού ή των ευρωπαίων ομολόγων του.

Έλλειψη προοπτικής, μαζική μετανάστευση, ανεργία, χαμηλοί μισθοί: Δεν διαφαίνεται καμία ώθηση. Κυρίως πλήττεται η μεσαία τάξη, εκείνες οι οικογένειες που έστειλαν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο και έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο στην αυτοεξαίρεση της χώρας. Η κατάθλιψη διευρύνεται. Όπως αποδεικνύουν έρευνες, οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα πιστεύουν στη δημοκρατία και τις ελεύθερες εκλογές. Ταυτόχρονα όμως τους λείπει το συναίσθημα ότι μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα. Εξ αυτού επωφελείται κυρίως η άκρα Δεξιά, η οποία προσπαθεί να διεκδικήσει τον δημόσιο χώρο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ