today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών ο Κ.Μπακογιάννης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα Άτομα με Αναπηρία συζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά την επίσκεψή του σήμερα στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως με τις ράμπες των πεζοδρομίων, καθώς είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα από τα 24.000 πεζοδρόμια, μόνο τα 8.000 έχουν υποτυπώδεις ράμπες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των πεζοδρομίων που διαθέτουν ράμπες και αυτές να είναι απολύτως λειτουργικές και χωρίς εμπόδια από τραπεζοκαθίσματα ή άλλες παρεμβάσεις οι οποίες δυσκολεύουν την διέλευση ή την καθιστούν αδύνατη. Στο σχεδιασμό του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» είναι εκτός από τις διαπλατύνσεις και η χάραξη ολοκληρωμένων διαδρομών για  πρόσβαση στην πόλη  των Ατόμων με Αναπηρίες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε σημεία άμεσου ενδιαφέροντος, όπως είναι τα νοσοκομεία και άλλες δομές που θεωρούνται βασικής προτεραιότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, στόχος είναι ακόμη η αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Δηλαδή η ψηφιακή αποτύπωση των διαδρομών με χάρτες και χρονομέτρηση αποστάσεων. Παράλληλα, με μηχανισμούς ειδοποίησης στα σημεία όπου εμποδίζεται η μετακίνηση και η πρόσβαση, θα μπορεί να υπάρχει άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις κλήσεις που κατέγραψε η Δημοτική Αστυνομία το 2017, το 11% περίπου, αφορούσε παράνομη στάθμευση σε ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα. Τέλος, σημαντική θα είναι και η καθιέρωση του Δημοτικού Διαμεσολαβητή για τα Άτομα με Αναπηρία που θα έχει μοναδική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία προκύπτουν και θα έχει απευθείας συνεργασία με τον Δήμαρχο.

«Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με μια πόλη με εσωτερικά σύνορα ή με “αόρατους” ανθρώπους» είναι η θέση του Κώστα Μπακογιάννη, αφού -όπως λέει- καθρέφτης κάθε κοινωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας όπου η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ