today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αλ Γκορ: «Προσβλητική» η στάση των ΗΠΑ στην COP24

Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, νομπελίστας της Ειρήνης το 2007, χαρακτήρισε σήμερα «προσβλητική» τη θέση των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στην COP24 που διεξάγεται στην Πολωνία.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), με την οποία είχε μοιραστεί το Νόμπελ ο Γκορ, «προσβάλλεται από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος των Δημοκρατικών σε ομιλία του στο Φόρουμ του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο.

Στην 24η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24) που διεξάγεται στο Κατοβίτσε (νότια Πολωνία), οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, καθώς και το Κουβέιτ, ζήτησαν το σαββατοκύριακο οι αντιπροσωπείες απλώς «να σημειώσουν» την τελευταία ανησυχητική έκθεση της IPCC. Τα νησιωτικά κράτη, τα οποία υποστηρίζονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, επέμειναν από την πλευρά τους η συνέλευση «να υποδεχθεί ευνοϊκά» το κείμενο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά σχεδόν 50% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2010, αν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και να αποφύγει μια άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, που θα σήμαινε περισσότερα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.

«Για τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων του πλανήτη, ήταν, για να το πούμε έτσι, ενοχλητικό να υποδεχθούν ευνοϊκά τα επιστημονικά γεγονότα», πρόσθεσε ο Γκορ, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Μια ενοχλητική αλήθεια» για την κλιματική απορρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ