today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΜΕΤΑδραση: Ανακοίνωση σχετικά με ΔΤ Σωματείου Εργαζομένων Δρομοκαΐτειο

Η ΜΕΤΑδραση αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της διερμηνείας στα νοσοκομεία και στους φορείς υγείας για την εξυπηρέτηση προσφύγων και μεταναστών, από το 2010 καλύπτει σε εθελοντική βάση και με ίδιους πόρους, περιστατικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία για τη διεύρυνση αυτής της προσπάθειας, εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) για τη στήριξη των νοσοκομείων που δέχονται σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος από τον Μάρτιο του 2018 έχει καλύψει περισσότερα από 17.000 αιτήματα διερμηνείας (ακόμα και σε έκτακτα περιστατικά) σε 44 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα είτε με φυσική παρουσία, είτε τηλεφωνικά (αναλυτική λίστα των νοσοκομείων που εξυπηρετούνται βρίσκεται αναρτημένη στη σελίδα της ΜΕΤΑδρασης: https://metadrasi.org/διερμηνεία-σε-φορείς-υγείας/) παρόλο που οι αρχικοί στόχοι ήταν να εξυπηρετηθούν 14.000 αιτήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου, η ΜΕΤΑδραση θα είχε τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης δράσης, εντούτοις με μεγάλη προσπάθεια, παρατείνουμε την παροχή διερμηνείας στα νοσοκομεία χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Τονίζουμε ότι όλες οι ενέργειες διερμηνείας εξυπηρετούνται κατόπιν αιτήματος του εκάστοτε φορέα υγείας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του οποίου, επιλέγεται ο πλέον δόκιμος τρόπος εξυπηρέτησης του αιτήματος (φυσική παρουσία εκτάκτως ή ομάδα σε μόνιμη βάση ή τηλεφωνική διερμηνεία).

Ειδικότερα, στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής η ομάδα διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης διαχρονικά έχει συνδράμει σε εθελοντική βάση καλύπτοντας όλα τα
επείγοντα αιτήματα σε διερμηνεία. Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος εντάχθηκε το Δρομοκαΐτειο τον Μάιο του 2018 με παρουσία μόνιμης ομάδας 3 διερμηνέων (αραβικά, φαρσί, ουρντού). Λόγω ιδιαίτερης υπο-αξιοποίησης των διερμηνέων το πρώτο τετράμηνο, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης η μόνιμη ομάδα αποσύρθηκε ώστε να αξιοποιηθεί στις ανάγκες άλλων νοσοκομείων χωρίς ωστόσο να σταματήσουν να καλύπτονται οι ανάγκες του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τη φύση των ψυχιατρικών περιστατικών, η ΜΕΤΑδραση συνεχίζει από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα, να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα του Δρομοκαΐτειου παρέχοντας υπηρεσίες διερμηνείας σε οποιαδήποτε γλώσσα ζητείται, άμεσα είτε με φυσική παρουσία είτε τηλεφωνικώς. Συγκεκριμένα, για το περιστατικό της απόπειρας αυτοκτονίας, η ομάδα της ΜΕΤΑδρασης ανταποκρίθηκε επαρκώς σε όλα τα σχετικά αιτήματα του Νοσοκομείου ακριβώς την ημέρα που ζητήθηκαν (η σχετική αλληλογραφία είναι
διαθέσιμη).

Εκφράζουμε τη λύπη μας για το Δελτίου Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων Ψ.Ν.Α
«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» το οποίο εκτός από ανακριβές (επιβεβαιώνεται και με σχετική επιστολή της
Διοίκησης του Νοσοκομείου), είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για το έργο και την πολυετή
προσπάθειά μας να στηρίξουμε τον χώρο της Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ