Από τον Αύγουστο το ένταλμα των ΗΠΑ για τη σύλληψη εις βάρος της διευθύντριας της Huawei

239
ΑΠΕ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε στις 22 Αυγούστου ένταλμα σύλληψης ενάντια στην οικονομική διευθύντρια της Huawei, ζητώντας τη σύλληψή της για να δικαστεί σε κατηγορίες που εξέδωσε εις βάρος της η αμερικανική δικαιοσύνη, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα κατά την ακροαματική διαδικασία της Μενγκ Ουάνγκζου.

Σύμφωνα τα δικαστικά έγγραφα, οι αμερικανικές αρχές έλαβαν γνώση ότι στις 29 Νοεμβρίου η 46χρονη Μενγκ θα βρισκόταν στο Βανκούβερ – ως ενδιάμεσο σταθμό – στο ταξίδι της προς τρίτη χώρα, που πιστεύετε ότι ήταν το Μεξικό.

Η «κληρονόμος» του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Κατηγορείται για «απάτη» από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η Μενγκ, η οποία προσήχθη την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου στο Βανκούβερ, φέρεται ότι είπε ψέματα σε πολλές τράπεζες αναφορικά με μια θυγατρική της Huawei ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην ιρανική αγορά, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 30 ετών.

Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα.