today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

POLITICO: Η άνοδος και πτώση της ευρωπαϊκής επανάστασης του Εμ.Μακρόν

Στην πολιτική πορεία του γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το Politico τονίζοντας πως έχει καταφέρει πολύ λίγα από όσα υποσχεθεί, ενώ οι τελευταίες μέρες έδειξαν πως τελικά δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα από το όραμά του.

Όταν εξελέγη θριαμβευτικά στην γαλλική προεδρία τον Μάιο του 2017, πολλοί στην Ευρώπη το θεώρησαν μια νέα αυγή. Μετά από χρόνια κρίσης, η Ευρώπη είχε αποκτήσει έναν ηγέτη που θα την έβγαζε από τις δυσκολίες και τις ταραχές. Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος είχε το όραμα να αναδομήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να ανανεώσει το λαβωμένο πνεύμα αδελφότητας της Ηπείρου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, συνεχίζει, αυτές οι τελευταίες ημέρες έδειξαν τι απέμεινε από το όραμα του Μακρόν: σχεδόν τίποτα. Ο γάλλος πρόεδρος κατάφερε πολύ λίγα από όσα υποσχέθηκε, είτε αυτό είναι ο γαλλικός φόρος καυσίμων ή τα σχέδια για ευρωπαϊκό ψηφιακό φόρο ή η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Οι λόγοι αποτυχίας της επανάστασης του Μακρόν βρίσκονται εντός αλλά και εκτός Γαλλίας

Ήταν ξεκάθαρο ότι για να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα του, ο γάλλος πρόεδρος έπρεπε πρώτα να φανεί ικανός να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία. Για χρόνια, το Βερολίνο παρακολουθούσε ανήσυχο, καθώς Σαρκοζί και Ολάντ απέτυχαν να πραγματοποιήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις για την αντιστροφή των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών της χώρας, αναφέρει το Politico.

Ο Μακρόν γνώριζε ότι, για να επιτύχει στην Ευρώπη, θα έπρεπε να νικήσει τη Γερμανία και ο μόνος τρόπος για να το κάνει αυτό θα ήταν να «τακτοποιήσει» τη Γαλλία. Ωστόσο, η απότομη πτώση της περασμένης χρονιάς στο εσωτερικό της χώρας του συνέβαλε στην άνοδο των Κίτρινων Γιλέκων και έκλεψε από τον Μακρόν τη νομιμοποίηση που είχε ανάγκη στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Υπάρχει, όμως, και ένας βαθύτερος λόγος που ο γάλλος πρόεδρος δεν τα κατάφερε, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού προγράμματος του αμερικανικού German Marshall Fund, Jan Techau: «Δεν είναι ο πραγματικός Ευρωπαίος που επιθυμούσαμε να πιστέψουμε πως είναι», λέει ο Techau, υποστηρίζοντας ότι ο Μακρόν είναι ουσιαστικά ένας Γκωλιστής που έθεσε το εθνικό συμφέρον της Γαλλίας πάνω από οτιδήποτε άλλο. «Δεν είναι Ευρωπαίος για χάρη της Ευρώπης αλλά για χάρη της Γαλλίας», προσθέτει.

Η αποτυχία του Μακρόν να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων δεν αποτελεί απλώς κακά νέα για την μεταρρύθμιση της ΕΕ καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν ελπίσει ότι μόλις αποχωρήσει η Α.Μέρκελ, εκείνος θα αναλάμβανε de facto το ρόλο του ηγέτη της Ένωσης. Ως τώρα, δεν υπάρχουν πολλά που να συνηγορούν ότι μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο. «Δεν μπορεί να καλύψει το κενό και αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτεται», τονίζει ο Techau.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ