today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Απειλεί να χτίσει ναυτική βάση στα κατεχόμενα

Την αύξηση της έντασης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας επισημαίνει η ιστοσελίδα της Voice of America μετά τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά της Κύπρου και τις πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ ότι η Άγκυρα σκοπεύει να κατασκευάσει ναυτική βάση στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει την πληροφορία για την κατασκευή ναυτικής βάσης, που θα σηματοδοτούσε ένα προκλητικό βήμα από πλευράς της Τουρκίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική κατασκευής μόνιμων βάσεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας και του Κατάρ.

Σκοπός της Άγκυρας είναι να καταστήσει την Τουρκία ένα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και τους τελευταίους μήνες το τουρκικό ναυτικό ενίσχυσε την παρουσία του γύρω από την Κύπρο, όπου η Λευκωσία διεξάγει ενεργειακές εξερευνήσεις στα κυπριακά ύδατα. Η Άγκυρα απαιτεί από τη Λευκωσία να συνεργαστεί με την “τουρκοκυπριακή κυβέρνηση” στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, κάτι το οποίο, ωστόσο, απορρίπτει η Κύπρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Κύπρο από την σύνοδο κορυφής του G20 στο Μπουένος Άιρες ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η πρόσφατη επιδίωξη στρατιωτικής ισχύος από την Τουρκία  δύναμης θεωρείται, ωστόσο, από πολλούς αναλυτές ως κενή απειλή.

Η Κύπρος καταδίκασε ως «εκβιασμό» την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση που επιδιώκει η  Άγκυρα  και ζήτησε την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, εκ των οποίων το Παρίσι συμφώνησε να εγκαταστήσει πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Λάρνακας, ενόψει  γεωτρήσεων της Total στα κυπριακά ύδατα.

Τον περασμένο μήνα, η Κύπρος υπέγραψε επίσης συμφωνία με το Ισραήλ και την Ελλάδα για την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου από τα προσφάτως ανακαλυφθέντα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα. Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ για συμμετοχή σε σχετική τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ