today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Λουξεμβούργο: Τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του ξεκίνησε ο Ξ.Μπετέλ

Ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ορκίστηκε την Τετάρτη εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης της μικρής χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου.

Ο Μπετέλ ανέλαβε τα καθήκοντά του για δεύτερη θητεία, χάρη στην υποστήριξη της συμμαχίας των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, που ανέλαβε την εξουσία για πρώτη φορά το 2013.

Ο Μεγάλος Δούκας όρκισε κατόπιν τους 16 υπουργούς της κυβέρνησής του.

Στις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου η τρικομματική συμμαχία εξασφάλισε συνολικά τις 31 από τις 60 έδρες του κοινοβουλίου και έτσι μπόρεσε να διατηρήσει, αν και εντελώς οριακά, την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Μολονότι το Χριστιανοκοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) αναδείχθηκε ξανά ισχυρότερη πολιτική δύναμη, με 21 έδρες, δεν μπόρεσε να βρει εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως είχε συμβεί και μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2013. Από το 1953, το κόμμα αυτό κυβέρνησε το Μεγάλο Δουκάτο για περίπου 55 χρόνια. Το CSV είναι εξάλλου το κόμμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλδημοκράτες μοιράστηκαν από έξι υπουργεία στη νέα κυβέρνηση, ενώ οι Πράσινοι εξασφάλισαν πέντε.

Ο Μπετέλ θα διαχειρίζεται παράλληλα τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Ενημέρωσης, Ψηφιακής Μετάβασης, Πολιτισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Ζαν Άσελμπορν, υπουργός Εξωτερικών από το 2004, παραμένει επικεφαλής της λουξεμβουργιανής διπλωματίας, ενώ θα είναι επίσης υπεύθυνος για ζητήματα ασύλου.

Ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Πιερ Γκραμένια παραμένει επίσης στον θώκο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ