today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Καταστροφές άφησε πίσω της η έντονη βροχόπτωση στην Μυτιλήνη

Τις πληγές της μετρά η Λέσβος και ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού, μετά την ισχυρή νεροποντή χθες το βράδυ. Με το φως της ημέρας διαπιστώνονται ένα ένα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Καρασάββα, σπίτια πλημμύρισαν στον Παλαιόκηπο και στον Παππάδο. Στην παραθαλάσσια περιοχή της Ευρειακής στη δυτική ακτή του κόλπου της Γέρας πλημύρισαν σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες. Από το ποτάμι που υπερχείλισε στον Παλαιόκηπο παρασύρθηκαν δύο αυτοκίνητα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντές του πυροσβεστικού κλιμακίου της Γέρας απεγκλώβισαν μια γυναίκα από το αυτοκίνητό της και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του. Σε ποτάμι μετατράπηκε και ο κεντρικός δρόμος στην Αγία Παρασκευή, αλλά και δρόμοι στο Πλωμάρι. Λάσπη και πέτρες κατέβασε το νερό της βροχής στην Πλαγιά όπου πλημύρισαν σπίτια και μαγαζιά.

Μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, πολλοί δρόμοι είχαν μετατραπεί σε λίμνες για ακόμα μια φορά. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο πέτρες και λάσπη μεταφέρθηκαν στο οδόστρωμα στην Παγανή, στα Θέρμα, στο δρόμο προς Κουντορουδιά, αλλά και στο βόρειο μέρος του νησιού, στην Καλλονή, στην Πέτρα και στο Μόλυβο.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και ιδιαίτερα στο τμήμα του έξω από τους οργανωμένους χώρους και συγκεκριμένα μέσα στον ελαιώνα όπου και διαμένουν αιτούντες άσυλο σε σκηνές. Ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους αιτούντες άσυλο, αν και υπάρχουν κενές θέσεις σε κοντέινερ και σκηνές μέσα στον οργανωμένο καταυλισμό, αρνούνται να μπουν μέσα γιατί δεν δέχονται να συστεγαστούν με άγνωστα σε αυτούς άτομα.

‘Αμεση, πάντως, ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου καθ’ όλη τη διάρκεια της βροχόπτωσης. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, βρέθηκε στις περιοχές Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Γέρας ενημερώνοντας παράλληλα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Στην περιοχή του Παλαιόκηπου, μαζί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Κατζανό, συντόνισαν τα συνεργεία του Δήμου Λέσβου που καθάρισαν τα φρεάτια και τους δρόμους από φερτά υλικά, ενώ έγινε και διάνοιξη του χειμάρρου της περιοχής. Στο χωριό της Πλαγιάς καθαρίστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία άμεσα ο κεντρικός δρόμος, ενώ σήμερα συνεργεία του Δήμου καθαρίσουν τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού από μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών. «Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες τα συνεργεία του Δήμου θα συνεχίσουν τις εργασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα συμμετείχαν και συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. «Ζήσαμε μια δύσκολη κατάσταση. Η ένταση των καιρικών φαινομένων και η δυνατή βροχόπτωση διαμόρφωσε πολύ δύσκολες συνθήκες ιδίως στις περιοχές της Νότιας Λέσβου. Αμέσως, κινητοποιήσαμε όλες μας τις δυνάμεις, τόσο τα μηχανήματα της Περιφέρειας, όσο και μισθωμένα μηχανήματα έκαναν το καλύτερο δυνατό, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο και να υπάρχει πρόσβαση προς τις πληγείσες περιοχές. Η βροχόπτωση συνεχίζεται και οι προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι συντονισμένες και διαρκείς. Βρισκόμαστε επιτόπου, συντονίζουμε τις προσπάθειες και παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ