today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση με το ματωμένο υπερπλεόνασμα δίνει νέες απαλλαγές στο κεφάλαιο

Η καπιταλιστική ανάπτυξη χτίζεται πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου του λαού, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφερόμενος στον κυβερνητικό “βομβαρδισμό τροπολογιών” και κατήγγειλε ότι οι τροπολογίες αυτές είναι το προσωπείο της βαθιάς αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Οι τροπολογίες που φέρνετε δεν αναιρούν τον ταξικό χαρακτήρα σας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίων, υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, υπέρ των μονοπωλίων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά το πήγε παραπέρα. Τσακίσατε τα εργατικά δικαιώματα, διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και επισήμανε την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα το 2017 μειώθηκε ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα 3,5%. «Δεν είναι αυτό αποτέλεσμα των αντεργατικών μέτρων που και η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε;», πρόσθεσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και επισήμανε ότι το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ, οι νέες θέσεις εργασίας είναι ευέλικτης μορφής, μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας. Αλλά και για το ασφαλιστικό σύστημα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε ένα βήμα πιο πέρα τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού επί της ουσίας εκείνο που λέει είναι ότι η ασφάλιση είναι ατομική υπόθεση και ότι το κράτος το μόνο που εγγυάται είναι 460 ευρώ σε σημερινό επίπεδο την εθνική σύνταξη.

«Κάνατε κι εσείς ιδιοκτησία σας το νόμο Βρούτση, που είναι ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου και που τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, τα εντάσσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως για το μόνο που νοιάζεται η κυβέρνηση είναι διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία.

Ειδικά για τη μη μείωση των συντάξεων, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση πανηγυρίζει αν και σε αντιστάθμισμα της μη μείωσης, αποφάσισε πάγωμα των συντάξεων έως το 2022, την ίδια στιγμή μάλιστα που καταργεί την επέκταση των σχολικών γευμάτων, τη δημιουργία μονάδων προσχολικής αγωγής, μειώνει την επιδότηση ενοικίου και δεν επιδοτεί τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα».

Για την τροπολογία που προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι επί της ουσίας μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων και του κεφαλαίου. «Ενώ έχετε πεθάνει τον κόσμο στους φόρους, με το ματωμένο υπερπλεόνασμα, δίνετε νέες απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργησή του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη λαϊκή κατοικία. Ο βουλευτής είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει την τροπολογία για το Μάτι διότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της άναρχης δόμησης και εισάγει ημίμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ