today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Γ.Σταθάκης: Οι διασυνδέσεις Κρήτης και Κυκλάδων θα μειώσουν τον λογαριασμό ρεύματος

Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, εκκρεμούν ακόμη, δύο κρίσιμες φάσεις, η τεχνική και οικονομική ωρίμανση, καθώς και το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα, προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, από τον Οκτώβριο του 2017, σχετικά με τον τρόπο κατανομής του κόστους έχουν τεθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτό το έργο. «Εμείς υποστηρίζουμε πολύ αυτό το έργο, το οποίο ωριμάζει βήμα- βήμα», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο (οι σχετικές συμβάσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ υπεγράφησαν χθες), με πολύ θετικές συνέπειες, όπως είπε, για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης και μεγάλα οικονομικά οφέλη για όλους τους Έλληνες, καθώς θα συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό του κόστους ρεύματος. Συγκεκριμένα με τις διασυνδέσεις Κρήτης και Κυκλάδων το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές θα περιοριστεί κατά 8%.

Για το ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι έχει κλείσει ο κύκλος των μεγάλων συμβάσεων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, επτά συμβάσεις έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή και εκκρεμούν εκείνες που αφορούν στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Όλες οι συμβάσεις, διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, αφορούν περιοχές που είναι απόλυτα εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως το Ιόνιο, η Κρήτη ή χερσαία τμήματα (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία κ.ά.) και δεν υπάρχει κανένα βάσιμο θέμα το οποίο μπορεί να εγείρει η Τουρκία.

Τέλος, σε ερώτηση για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο υπουργός απάντησε: «Ο προϋπολογισμός έχει σαφές στίγμα: διατηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς, διορθώνουμε την περικοπή των συντάξεων και δίνουμε ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα διόρθωσης κάποιων από τις μεγάλες αδικίες που κληρονομήσαμε από την περίοδο των Μνημονίων. Αν έβαζα έναν τίτλο, θα έλεγα ότι είναι ένας προϋπολογισμός επιστροφής σε μια κανονικότητα, με ισχυρούς κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης και, ταυτόχρονα, διατήρησης μιας ισχυρής δημοσιονομικής σταθερότητας, που είναι η πρώτιστη προϋπόθεση για οικονομική ανάκαμψη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ