today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Ποροσένκο: Υπέγραψε διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου

Διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στον απόηχο της αναζωπύρωσης της έντασης με την Ρωσία.

Το διάταγμα απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση ώστε να τεθεί σε ισχύ. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα εντός της ημέρας.

Η κίνηση του κ. Ποροσένκο ήλθε μια ημέρα αφότου το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αιχμαλώτισε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους στην Θάλασσα του Αζόφ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρά από τότε που το Κρεμλίνο προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.

Εφόσον ενεργοποιηθεί, ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ για δύο μήνες, έως τις 25 Ιανουαρίου, και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινητοποιεί ταχύτερα τις ένοπλες δυνάμεις.

Το Κίεβο έχει απαιτήσει την απελευθέρωση των πλοίων και των ναυτικών του κι έχει ζητήσει την στήριξη του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μολονότι δεν είναι μέλος οποιουδήποτε εκ των δύο θεσμών. Εντός των επόμενων ορών αναμένεται και έκτακτη συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Θάλασσα του Αζόφ συνδέεται με την Μαύρη Θάλασσα μέσω του Στενού του Κερτς, το οποίο χωρίζει την ηπειρωτική Ρωσία από την Κριμαία. Μόσχα και Κίεβο έχουν συμφωνήσει να συνδιαχειρίζονται το Αζόφ και το Κερτς, όμως η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως τα ουκρανικά σκάφη εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Τα ουκρανικά πλοία, εκ των οποίων τα δύο έφεραν όπλα, έπλεαν από το λιμάνι της Οδησσού προς την Μαριούπολη.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ