today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Γ.Κατρούγκαλος: Άλλο οι πατριώτες, άλλοι οι έμποροι του πατριωτισμού

«Είναι σημαντική και βαρύτατη η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, που επιτρέπει στο ιδεολογικό μέτωπο, το οποίο εκ των πραγμάτων υπάρχει, να συσκοτίζονται οι θέσεις των ακροδεξιών και να εμφανίζονται πολλές φορές με μανδύα εθνικών θέσεων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις καταλήψεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και για τις ομάδες που εκτιμά πως τις υποκινούν.

«Δεν ταυτίζω με τις ακροδεξιές απόψεις όλους τους πατριώτες που έχουν διαφωνίες με τη συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ λογικό να υπάρχουν διαφωνίες και νομίζω ότι πολλές από αυτές έχουν συναισθηματικό και όχι λογικό υπόβαθρο. Παρόλα αυτά, άλλο οι πατριώτες, άλλο οι επαγγελματίες πατριώτες, άλλο οι πατριώτες και άλλο οι έμποροι του πατριωτισμού», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, εκτιμώντας πως «η ΝΔ επέτρεψε στην ατζέντα της να νομιμοποιηθούν, δίνοντάς τους πολιτική κάλυψη και δυστυχώς βλέπω να επικρατούν στη ΝΔ όχι οι απόψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κώστα Καραμανλή, που ήταν οι εθνικές θέσεις που προωθήσαμε εμείς, αλλά οι θέσεις του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη του ΛΑΟΣ, δηλαδή βλέπω αυτή τη στιγμή μία σαφή μετατόπιση σε αυτό το ζήτημα -και σε άλλα θέματα δυστυχώς- της ΝΔ προς τα ακροδεξιά».

Αναφερόμενος στην προωθούμενη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ φαίνεται να επιδιώκουν επανάληψη «του ιδεολογικού αφηγήματος που θυμίζει στα δικά μου αυτιά το “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών”». «Σε ένα σύγχρονο κράτος άλλη είναι η λειτουργία της Εκκλησίας, άλλη του Κράτους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο απαράδεκτος εναγκαλισμός της Εκκλησίας από την Πολιτεία, αλλά και η σύγχυση ρόλων πρέπει να σταματήσει, αυτό το αυτονόητο γεγονός που έχει λυθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη από το τέλος του 19ου αιώνα […] Υπό την επήρεια των ίδιων δυνάμεων που έσυραν τη ΝΔ στο μακεδονικό σε μια ακροδεξιά περιοχή, που την είχε προ πολλού εγκαταλείψει το κόμμα αυτό, βλέπουμε δυστυχώς ανάλογα φαινόμενα –επαναλαμβάνω όχι σε όλους». Σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων διαβεβαίωσε ότι «η όποια συμφωνία υπάρξει θα εξασφαλίζει την απόλυτη εγγύηση των δικαιωμάτων του κλήρου, γιατί η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών είναι άνθρωποι του λαού, εργαζόμενοι».

Κληθείς να σχολιάσει την επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας με επίκεντρο τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ.Κατρούγκαλος, επισήμανε: «Είναι προς το απόλυτο συμφέρον της χώρας μας να διατηρήσει τη νηφαλιότητά της, όχι απλώς γιατί γνωρίζουμε ότι τα συμφέροντά μας είναι θωρακισμένα από τη διεθνή νομιμότητα, κατοχυρώνονται στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η διπλωματική θέση τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα είναι προφανές ότι αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι προσπάθειες αναθεωρητισμού των συνθηκών και διατήρησης υψηλής πολεμικής ρητορικής δεν ωφελούν, αντιθέτως απομονώνουν. Είναι προφανές, από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην πράξη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απομόνωση η πολιτική της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μελλοντική εταιρική σχέση του με την ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως «αυτό που πετύχαμε ως 27 είναι να δείξουμε ενότητα και αλληλεγγύη και μεταξύ μας και προς τις χώρες που είχαν περισσότερο κρίσιμα εθνικά συμφέροντα εξαρτώμενα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, όπως η Ιρλανδία, αλλά και πρόσφατα η Ισπανία, και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που προστατεύει τα κεντρικά μας συμφέροντα, αλλά και της άλλης πλευράς».

Για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία διευκρίνισε: «Για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των Ελλήνων εργαζομένων και των Ελλήνων σπουδαστών και ήταν από τα πρώτα θέματα που ρυθμίστηκαν, υπάρχει μια πλήρης εγγύηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων που βρίσκονται και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και θα γίνει κάθε τι δυνατό στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ώστε και όσοι πρόκειται να πάνε στη Μεγάλη Βρετανία να έχουν σημαντική προστασία. Όσοι ήταν στη Μεγάλη Βρετανία είχαν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, γιατί δεν επιτρέπεται για τα κράτη- μέλη να κάνουν διακρίσεις στο εσωτερικό τους. Για αυτούς τους πολίτες, που είναι εγκατεστημένοι -είτε σπουδάζουν, είτε εργάζονται- δεν θα αλλάξει κάτι, τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων θα συνεχίσουν να είναι όπως πρώτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ