today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

ΕΕ-Brexit: Οι 27 εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν σε μόλις περίπου τρία τέταρτα τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι 27 τάσσονται υπέρ της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit, όπως ενημέρωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ένα tweet:

 

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας”, γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Μετά κι από αυτή την εξέλιξη  καλείται η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή προς επικύρωση.

Το έργο αυτό αποδεικνύεται δύσκολο καθώς τα νούμερα στη Βουλή δεν βγαίνουν για την Μέι, το κόμμα της οποίας ούτως ή άλλως διαθέτει μόνο 315 σε σύνολο 650 βουλευτών. Ήδη, μάλιστα, δεκάδες Συντηρητικοί, ακόμη κι αν τελικώς δεν καταφέρουν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της, είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και με τους 10 εκπροσώπους του βορειοϊρλανδέζικου DUP, που μέχρι σήμερα στήριζε την κυβέρνηση και της διασφάλιζε την πλειοψηφία.

Άλλωστε, σε ανοιχτή επιστολή της προς τους Βρετανούς, η Μέι απηύθυνε έκκληση στήριξης της συμφωνίας διαβεβαιώνοντας ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να εγκριθεί το σχέδιο από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, η προοπτική αυτή φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολη δεδομένης της αντίθετης στάσης βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια συμφωνία που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», ανέφερε η Μέι στην επιστολή της, παροτρύνοντας τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

Παρότρυνση Γιούνκερ προς το βρετανικό κοινοβούλιο, για την επικύρωση της σημερινής συμφωνίας για το Brexit

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του συναινετικού διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια “θλιβερή” και “τραγική” στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.

Τ. Μέι: Αυτή είνα η μόνη συμφωνία

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» υπογράμμισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Η Τ. Μέι απευθύνθηκε απευθείας στους Βρετανούς πολίτες εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα. «Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι δύο άλλοι λόγοι είναι ότι η Μ. Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι “ελεύθερη” να έχει τους δικούς της νόμους. Ως εκ τούτου, επισήμανε, η συμφωνία κάνει πραγματικότητα την ψήφο των Βρετανών για το Brexit, ενώ προσέθεσε ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε».

Είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια», ενώ ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η μη στήριξη της συμφωνίας στο κοινοβούλιο θα σήμαινε μεγαλύτερη “αβεβαιότητα”.

Το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας θα επανεξετάσει την υποστήριξή του προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αν η συμφωνία για το Brexit περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο

Η ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι “θα επανεξετάσει” την συμφωνία στήριξης προς την συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, εάν η συμφωνία για το Brexit περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

“Εάν προκύψει μία κατάσταση στην οποία θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν αυτή την συμφωνία -δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα το πράξουν- αλλά αν το κάνουν, τότε, προφανώς, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμφωνία παροχής εμπιστοσύνης,” δήλωσε η Αρλίν Φόστερ στην εκπομπή του BBC ( Andrew Marr show) μετά την σημερινή αποδοχή της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Bloomberg: Το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το Brexit

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης των ηγετών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Συνόδου, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg θα προβλέπεται ότι «μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα συναφθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο ωστόσο «αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ». «Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» διευκρινίζεται.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ» ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι «η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit».

«Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Την αλληλεγγύη και τον διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της Ε.Ε., υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ