today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει: Γίνεται ένα σύγχρονο λαϊκό κόμμα!

Χθες το απόγευμα, πήγα με μεγάλη επιφυλακτικότητα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής και η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

*Του Γ.Μουρούτη

Αφορούσε ένα ειδικό θέμα, που όπως το χαρακτήρισαν οι ομιλητές, ήταν θέμα «εκτός κλασσικού πλαισίου»: Την προστασία των ζώων συντροφιάς, και το νομικό της πλαίσιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την ανακοίνωση της εκδήλωσης, έτυχε και διάβασα διάφορα περιπαικτικά παραπολιτικά σε φιλοκυβερνητικά έντυπα, τα οποία σε γνωστό μοτίβο έγραφαν, ότι «έλυσε όλα τα προβλήματα η Ν.Δ., δεν έχει με τί να ασχοληθεί και πλέον ασχολείται με τα αδέσποτα».

Δεν σας κρύβω ότι μετά από χρόνια εμπειρίας, χθες εξεπλάγην θετικά. Αντίθετα με το τί θα περίμενε κανείς να δει σε μια κομματική εκδήλωση, η χθεσινή ήταν μια διαφορετική εκδήλωση:

Άνθρωποι που αγαπούν και γνωρίζουν το αντικείμενό τους, που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και μόνο, κατέθεσαν τις απόψεις και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους για ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Θα μου πείτε αυτό είναι το αυτονόητο. Κι όμως: Δεν είναι  καθόλου αυτονόητο ο επόμενος πρωθυπουργός να παρίσταται σε μια τέτοια εκδήλωση, για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα,  να ανακοινώνει το πρόγραμμά του, το περίγραμμα του νομοσχεδίου που θα φέρει στη βουλή και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του!

Η χθεσινή εικόνα της Ν.Δ. με γέμισε ελπίδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μόνον έτοιμος για να κυβερνήσει, όπως προκύπτει από τη γενικότερη παρουσία του. Προετοιμάζεται εκτός από τα μεγάλα και τα βαριά κεφάλαια και για τα «μικρά και καθημερινά». Αυτά που συνήθως δεν απασχολούν τους πολιτικούς, αλλά αντίθετα απασχολούν τους πολίτες.

Αυτά τα θέματα είναι που διαφοροποιούν τα κόμματα μεταξύ τους, που κάνουν ομάδες (σκεπτόμενων) πολιτών να ταυτίζονται ή να απορρίπτουν θέσεις και τοποθετήσεις.

Η παλιά πολιτική σχολή έλεγε κάποτε, ότι όταν ένας πολιτικός προετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός, δεν πρέπει να αναταράξει ύδατα, να πάρει ξεκάθαρες θέσεις, να δυσαρεστήσει ομάδες εν δυνάμει ψηφοφόρων.

Ακριβώς το αντίθετο με αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Που δεν διστάζει να παρουσιάσει τα νομοσχέδιά του για κάθε επιμέρους θέμα, να πάρει θέση, να ακούσει τους πολίτες, να δυσαρεστήσει παγιωμένα συμφέροντα…

Η χθεσινή εκδήλωση έδειξε και κάτι ακόμα: Ότι η Ν.Δ. μετατρέπεται σε λαϊκό κόμμα. Σε κόμμα που δεν συζητά μόνον για τα θέματα που απασχολούν τις ελίτ, αλλά κυρίως για τα ζητήματα που γνήσια αφορούν τους πολίτες και την κοινωνία. Που ακούει εμπράκτως εθελοντικές οργανώσεις, πολίτες και φορείς και συνδιαμορφώνει μαζί τους τις κυβερνητικές της θέσεις.

Εύχομαι και ελπίζω οι εκτός πλαισίου εκδηλώσεις να έχεουν σύντομα συνέχεια. Και συστήνω ανεπιφύλλακτα να πάτε σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα έχετε ειδικό ενδιαφέρον.

Για την ιστορία, στη χθεσινή εκδήλωση όπου συμμετείχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η πρόεδρος των κυνοφιλικών ενώσεων, η πρόεδρος των κτηνιάτρων, η επικεφαλής μιας εξαιρετικής πλατφόρμας εθελοντών, η πρόεδρος των φιλοζωικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοσχέδιο εντός του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησής του, με στόχο την απόλυτη προστασία των ζώων συντροφιάς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ