today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κομισιόν: Έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού αλλά με αστερίσκους

Την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».
Το εγκριθέν προσχέδιο, όπως αναμενόταν, προβλέπει πως η περικοπή συντάξεων τον προσεχή Ιανουάριο δεν είναι αναγκαία, ωστόσο χτυπά και “καμπανάκια” καθώς χαρακτηρίζει «μέτρια» την πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και καλεί τους κυβερνητικούς αρμόδιους να «επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».
Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι συνθήκες δανεισμού για την Αθήνα παραμένουν εύθραυστες λόγω ρίσκων από το εξωτερικό.
Η τελική έκθεση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Ούτως ή άλλως η εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει πριν τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση, η οποία θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η έκθεση θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο πάντως δεν θα επιφέρουν ακόμα συνέπειες για την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ