today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Les Echos για περικοπές συντάξεων: Ματαίωση ή αναβολή του μέτρου;

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η απόφαση

Εκτενές ρεπορτάζ για των θέμα των συντάξεων φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» με άρθρο το οποίο αναφέρεται στη μεγάλη πιθανότητα να μην περικοπούν οι συντάξεις, κάτι που ήταν προγραμματισμένο για το 2019, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα επωφελείται από τη σοβούσα κρίση με την Ιταλία.

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για αυτή τη χρονιά, στις 3  Δεκεμβρίου προκειμένου να ληφθεί επίσημα η σχετική απόφαση, αλλά υπάρχουν καλές πιθανότητες να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για το 2019 περικοπές των συντάξεων.

Οι περικοπές αυτές που αντιπροσωπεύουν 2,1 δισ. ευρώ – ή 1,1% του ΑΕΠ – ψηφίστηκαν το 2017 υπό την πίεση από τους Ευρωπαίους να εφαρμοστούν στην περίπτωση που η ελληνική δημοσιονομική πορεία επιδείκνυε σημάδια αδυναμίας. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εδώ και μήνες υποστήριζε ότι είναι άνευ λόγου αυτές οι περικοπές καθώς το ελληνικό κράτος σέβεται τις δεσμεύσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα – 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και το 2019, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει επιπρόσθετο περιθώριο 700 έως 900 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να χρηματοδοτήσει κοινωνικά μέτρα προς όφελος των πιο φτωχών, ωστόσο το άρθρο σημειώνει ότι το ΔΝΤ που δεν είναι πεπεισμένο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρέμεινε στη σκληρή γραμμή γραμμή του, όπως και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης  Klaus Regling.

Η «Les Echos» αναφέρει ότι η πρώτη – μετά το τέλος του προγράμματος – έκθεση σχετικά με την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε φαίνεται πολύ θετική. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των κρατικών καθυστερούμενων δεν τηρείται. Αυτές οι κακές ειδήσεις θα μπορούσαν να δώσουν επιχειρήματα στους θιασώτες της σκληρής γραμμής έναντι της Αθήνας. Αλλά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Pierre Moscovici ήταν καθησυχαστικός: «Δεν πρέπει να περιμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην έκθεσή μας, δεν θα υπάρξουν».

Το ρεπορτάζ σημειώνει, επίσης, ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα. Η Επιτροπή, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια διαδικασία κυρώσεων κατά της λαϊκιστικής κυβέρνηση της Ιταλίας θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να  μην ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την Ελλάδα. Το 2019 είναι έτος εκλογών στη χώρα και το να επιβάλει, χωρίς καμία πραγματική ανάγκη,  περαιτέρω μέτρα λιτότητας στους συνταξιούχους, που έχουν ήδη πληγεί αυτά τα  οκτώ χρόνια, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επιθυμία των Βρυξελλών να αποδυναμώσουν το αριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό που παραμένει ακόμα άγνωστο και μένει να απαντηθεί από το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου είναι το εάν η περικοπές των συντάξεων ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν για δύο ή τρία χρόνια, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ