today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Le Figaro: Η Κινεζική οικονομική επιρροή και παρουσία στην Ελλάδα

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σε δημοσίευμά της αναφέρει την οικονομική επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Όπως αναφέρει το άρθρο το Πεκίνο ενισχύει μεθοδικά την παρουσία του στην Ευρώπη αναπτύσσοντας μια στρατηγική εισόδου στις πιο εύθραυστες χώρες

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσίευσε για λογαριασμό του Ιδρύματος Carnegie, ο Philippe Le Corre, ερευνητής στο Χάρβαρντ, περιγράφει λεπτομερώς την «στρατηγική εισόδου» της Κίνας, σε τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Τσεχία , καθώς και ένα μη μέλος, τη Σερβία.

«Μια από τις βασικές πολιτικές της Κίνας είναι να επεκτείνει το αποτύπωμα της στις αναπτυγμένες χώρες, όπου μπορεί να αποκτήσει τεχνολογία και δεξιότητες επιπλέον της πρόσβασης σε σημαντικές αγορές”, αναφέρει ο Philippe Le Corre.

Η μελέτη του εστιάσθηκε «σε ευρωπαϊκές πολύ εύθραυστες χώρες», απέναντι στις οποίες το Πεκίνο οικοδόμησε τη στρατηγική του. Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης αναπτύχθηκε ένα αντι-γερμανικό αίσθημα, μαζί με την ιδέα ότι οι Ευρωπαίοι “δεν ήταν εκεί για μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, οπότε γιατί όχι οι Κινέζοι”.

Σήμερα η κινέζικη παρουσία στην Πορτογαλία ξεπερνά την απλή συμμετοχή κεφαλαίων. Την 1η Ιανουαρίου 2018, 3588 Κινέζοι έχουν αποκτήσει την πορτογαλική υπηκοότητα χάρις στις «χρυσές βίζες», αναφέρει η «Le Figaro».

Η μελέτη αναφέρει για την Ελλάδα ότι 50% των Ελλήνων είχαν θετική γνώμη για την Κίνα πέρυσι απέναντι σε 40% που είχαν αρνητική άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το Πεκίνο ασκεί πραγματική επιρροή στην εξωτερική πολιτική των πιο φιλόξενων χωρών για τα κεφάλαιά του, όπως στην Ελλάδα, προσθέτει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα. Και συνεχίζει για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2016, η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ουγγαρίας και της Κροατίας, εμπόδισε μια ευρωπαϊκή δήλωση σχετικά με μια δυσμενή διεθνή διαιτησία στο Πεκίνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ένα χρόνο αργότερα, στα Ηνωμένα Έθνη, η ελληνική διπλωματία μπλόκαρε πάλι μια ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Το κείμενο κρίθηκε από την Αθήνα ως “μη εποικοδομητική κριτική για την Κίνα”.

Σύμφωνα με την απογραφή του American Enterprise Institute, οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα από το 2012. Με την ανάληψη του ελέγχου του λιμένα του Πειραιά ο κινέζος πλοιοκτήτης Cosco “κατέλαβε την οικονομική καρδιά της Ελλάδας”, προειδοποιεί ο Philippe Le Corre.

Λιγότερο γνωστοί, Κινέζοι επενδυτές έχουν επίσης αποκτήσει το 24% του φορέα εκμετάλλευσης του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας IPTO, ενώ μια κινεζική δημόσια εταιρεία ελέγχει τον αερολιμένα του Καστέλι. Αυτή η εμμονή με τις κινεζικές επενδύσεις κρύβει ίσως ρωσικούς, αμερικανικούς ή μεσανατολικούς χειρισμούς στη γηραιά ήπειρο, διερωτάται ο αρθρογράφος. Σύμφωνα με τον Philippe Le Corre «Η επιρροή της Κίνας είναι πιο αδιαφανής και διακριτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ