today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς

Για τις «πολύ άσχημες εξελίξεις» που θα υπάρξουν στην Ιεραρχία σε περίπτωση που η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους – Εκκλησίας προειδοποίησε την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρει το skai.gr ο κ. Χρυσόστομος, που αποχώρησε οργισμένος από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, υποστήριξε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.

Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, συμπλήρωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Ωστόσο, δεν φάνηκε να στηρίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του κ. Ιερώνυμου ούτε να στηρίζει την συζήτηση περί διαδοχής του, λέγοντας πως όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις οι συζητήσεις για την αρχηγεία συνιστούν «αντιπερισπασμό».

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε, επίσης, πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία και προσέθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα σώματα της Εκκλησίας οφείλουν να σεβαστούν αυτήν την τοποθέτηση των μητροπολιτών στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Κράτος.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συμπεριφέρεται με «απαράδεκτο» και «απαξιωτικό» τρόπο στην Εκκλησία, ενώ επέκρινε τον αρχιεπίσκοπο πως επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος εκτίμησε πως η όλη διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμα, υπολογίζοντας πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ