today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Βρετανία: Εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης. Επιμένει η Μέι

Η Τερέζα Μέι είπε ότι πιστεύει πώς το πρόβλημα με τα ιρλανδικά σύνορα θα λυθεί με την μελλοντική σχέση Ε.Ε. _Βρετανίας. Η συμφωνία αποχώρησης περιλαμβάνει το backstop και όπως είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός «δεν ήταν μία άνετη διαδικασία». Παράλληλα τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει παραχωρήσεις.

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη μπορούμε να επιλέξουμε να μην έχουμε καθόλου συμφωνία ή καθόλου Brexit, είπε η Τερέζα Μέι.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε χάος, Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το μόνο που έχει συμφωνήσει είναι ένα ασαφές επτασέλιδο κείμενο για το μέλλον, είπε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που χαρακτήρισε το προσχέδιο «τεράστια και επιζήμια αποτυχία».

Επιπλέον τόνισε ότι η συμφωνία αποχώρησης είναι «ένα βήμα στο σκοτάδι» αλλά υποστήριξε ότι το να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς καμία συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή.

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Brexit υπέβαλε ο Ντόμινικ Ράαμπ, στον απόηχο της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την παραίτηση της και η υπουργός Εργασίας, Έστερ Μακβέι.«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Η Έστερ ΜακΒέι είναι η τρίτη υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται σήμερα. Προηγήθηκαν ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit και ο υφυπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα. Την παραίτηση της ανακοίνωσε και η υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Η απώλεια του κορυφαίου υπουργού σε σχέση με το Brexit συνιστά μεγάλο πλήγμα για την πρωθυπουργό Μέι, καθώς δυσκολεύει η προσπάθειά της να πείσει τους δεκάδες επιφυλακτικούς ή εχθρικούς προς τη συμφωνία Συντηρητικούς βουλευτές να την υπερψηφίσουν.

Ο κ. Ράαμπ ανέφερε ότι η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να στηρίξει τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης. Στη επιστολή παραίτησης εκτιμά ότι οι όροι για τη Β. Ιρλανδία είναι «πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου». Προσθέτει ότι δεν μπορεί να στηρίξει την παραμονή της χώρας σε μία τελωνειακή ένωση χωρίς ημερομηνία λήξης και με την ΕΕ να διαθέτει βέτο κατά της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτήν.

Νωρίτερα, την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Βόρειας Ιρλανδίας είχε υποβάλει ο Σέιλες Βάρα.

Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Βάρα σημειώνει ότι η συμφωνία αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο «σε μία ενδιάμεση κατάσταση χωρίς χρονικό περιορισμό ως προς το πότε εν τέλει θα γίνουμε κυρίαρχο έθνος».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η λίρα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα, καθώς οι αγορές βλέπουν να μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να περάσει η συμφωνία για το Brexit.

Οι βρετανικές μετοχές και οι κλάδοι που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το Brexit δέχθηκαν σήμερα σκληρό πλήγμα από την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, των λιανεμπόρων και των εγχώριων τραπεζών βυθίστηκαν ενώ ο δείκτης FTSE 250 κατέγραψε πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης. Η υποχώρηση της στερλίνας προσέφερε στήριξη στον δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καταγράφοντας άνοδο 0,3% στις 11:52 ώρα Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ