today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εξευτελίσατε την έννοια των δημοψηφισμάτων

Δεν θα σας αφήσουμε να Συριζοποιήσετε την διαδικασία της Αναθεώρησης

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει σε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις αλλά μια συζήτηση πρέπει να πληροί μια ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα και δημιουργικές συνθήκες… Στην πραγματικότητα όμως η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού.

«Η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της… Ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο ‘’δόγμα Πολάκη’’. Χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως εργαλείο, για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για άτολμες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα για μια «κουτσουρεμένη» αναθεώρηση. «Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά να μεταθέσετε τη συζήτηση από την πραγματικότητα που έχετε δημιουργήσει» παρατήρησε. «Η ΝΔ δεν θα σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία αναθεώρησης θα την υπερασπιστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου… Στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία, το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε» διεμήνυσε. Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα.

Όπως ανέφερε, «αυτή η Βουλή ως προτείνουσα Βουλή μπορεί να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα αναθεωρηθούν… Θα διασφαλιστεί συναινετικά ότι όλες οι αλλαγές θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής».

“Με την πρότασή μας θα επιτραπεί στους πολίτες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση αλλά και τις συνταγματικές αλλαγές, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός” επεσήμανε και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να ψηφίσει τις προτάσεις της ΝΔ, λέγοντας παράλληλα ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας αποφασίσει ο λαός, στον οποίο λέτε ότι πιστεύετε, ποιες αλλαγές θέλει» σημείωσε.

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας εκ νέου τον πρωθυπουργό στο στόχαστρό του:

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε… Δεν είναι το σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον καλύτερο εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. «Όσο πλησιάζει η ώρα να φύγετε από την εξουσία τόσο πιο πολλά στόματα θα ανοίγουν και ο Θεός ας βάλει το χέρι του» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα τόνισε ότι «ακόμα και την Εκκλησία φοβάμαι πως εργαλειοποιεί με κυνισμό η κυβέρνηση, το βλέπετε ως παζάρι. Δημόσιοι υπάλληλοι που δε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα συνεχίσετε να τους πληρώνετε για να τα τακτοποιήσετε 10.000 πελάτες σας». Το άρθρο 13 κατοχυρώνει την απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί, δεν μπορεί να υποτιμά η κυβέρνηση τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού».

Εξευτελίσατε, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, την έννοια του δημοψηφίσματος και τάσσεστε υπέρ των δημοψηφισμάτων. Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που πιέσατε για «όχι» και μετά το μετατρέψατε σε «ναι» μια περιπέτεια που στοίχισε πάνω από 100 δισεκ. ευρώ – το λογαριασμό πληρώνουν και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες.

«Εσείς δεν είστε που προωθείτε την πώληση της ΔΕΗ; που έχετε εκχωρήσει όλη τη δημόσια περιουσία; ακόμα και τα αρχαιολογικά ευρήματα; Και τώρα μιλάτε για κρατικό έλεγχο νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύνταγμα;» διερωτήθηκε.

«Εσείς δεν είστε που προωθείτε την πώληση της ΔΕΗ; που έχετε εκχωρήσει όλη τη δημόσια περιουσία; ακόμα και τα αρχαιολογικά ευρήματα; Και τώρα μιλάτε για κρατικό έλεγχο νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύνταγμα;» διερωτήθηκε.

Με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί στο να φύγουν στο εξωτερικό πολλοί νέοι για να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη στιγμή που υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην αλλαγή του άρθρου 16.

Όπως αποσαφήνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε ένα Σύνταγμα να λιτό, που θα ενισχύει το κοινοβούλιο, θα θωρακίζει τη Δικαιοσύνη και θα απεμπλέκει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει: – Την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας – Τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας – Την ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης -Τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, τη θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος – Την ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδιωτικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής – Την καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης -Οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και επί μία τριετία δεν θα μπορούν να είναι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας – Συνταγματικό «φρένο» στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ή εντός των στόχων που τίθενται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ