today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΚΚΕ: Μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ παλεύει να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ θέλει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία ή να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αυτούς τους στόχους προωθούμε με την καθημερινή μας πάλη γιατί ο αγώνας του λαού και όχι της δήθεν αλλαγής, από τα πάνω, είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα. Θα συμμετέχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης και προβάλλουμε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των βάσεων στην Ελλάδα, στο άρθρο 107 που αφορά στην προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», επισήμανε και παρατήρησε: «Το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».

«Θέλετε μια σειρά προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, διότι οι συνθήκες σήμερα δεν επιτρέπουν συγκρότηση σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, εξ ου και η σύμπτωσή σας με τη ΝΔ, ιδίως στο κομμάτι της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι, επίσης, να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να αναστηλωθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος, που έχει κλονιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και των μέτρων και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».

Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι στόχος είναι και να στηθεί διπολικός καυγάς με τα συνθήματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, με τη δήθεν αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα, «αλλά είναι θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και κοινωνική προστασία, τη στιγμή που ήταν η πολιτική δύναμη που, ενώ έκανε δημοψήφισμα το 2015, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σωρό μέτρα και ΠΝΠ και κατεπείγοντα νομοσχέδια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πρόταση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «περνάει ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε αυτό μπαίνουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας».

Για την απλή αναλογική, ο κ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη φέρνει κολοβή, αφού δίνει δυνατότητα διανομής του 10% των εδρών, δηλαδή 30 έδρες, όχι με αναλογικό τρόπο αλλά ως μπόνους στο εκάστοτε πρώτο κόμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ