today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Στο… ντούκου οι ζωές μας

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του eurogroup (05.11.2018) βγήκε μία πολύ μεγάλη είδηση. Το συγκεκριμένο θεσμικό και κοινοτικό όργανο δεν επιτρέπει πλέον το Νόμο Κατσέλη. Καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου του 2018. Κι όμως, αν και αυτή η εξέλιξη θα έχει τεράστιες συνέπειες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, καθώς και στο ζήτημα των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, πέρασε στο… ντούκου.

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

Κακά τα ψέματα και στην περίπτωση των σημερινών κυβερνώντων ακόμη χειρότερη η… αλήθεια. Ως τώρα οι δανειολήπτες δεν είχαν καμία απολύτως ουσιαστική επιλογή για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τους, πλην της ένταξής τους σ’ αυτό το νόμο. Για τους επαγγελματίες που σταμάτησαν το επιτήδευμά τους -και καθόντουσαν επί χρόνια άνεργοι και δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν κάτι άλλο- ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουν την περιουσία τους και την αξιοπρέπεια τους ήταν η προσφυγή τους σε αυτό το νόμο. Το ίδιο και για τους μισθωτούς, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, που είχαν από το 2012 προβεί καλόπιστα σε ρυθμίσεις εξωδικαστικά των οφειλών τους, λόγω των συνεχόμενων μειώσεων των μισθών τους, ή πάλι λόγω επιγενόμενης συνταξιοδότησής τους, είδαν αιφνιδιαστικά το μισθό τους ή την σύνταξή τους να μειώνονται (θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις τους, είχαν μοναδική επιλογή την προσφυγή τους στο νόμο Κατσέλη.

Αλλά και όσοι άλλοι συμπολίτες μας που καλόπιστα προέβησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους εξωδικαστικά, τώρα που δεν θα μπορούν να την επαναρυθμίσουν, η μοναδική επιλογή που θα είχαν -αν μπορούσαν- αφορά και πάλι στην ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη.

Συνεπώς, το μοναδικό ουσιαστικό μέσο ρύθμισης των οφειλών τους με ασφάλεια και προστασία της περιουσίας τους πλέον… χάνεται. Και τι κάνει η δήθεν ευαίσθητη αριστερή κυβέρνηση γι’ αυτό; ΤΙΠΟΤΕ! Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα γιατί δεν κάνει κάτι και διαπραγματεύεται με τα χέρια κατεβασμένα, ενώ από την άλλη παριστάνει τον «μάγκα» για το θέμα των συντάξεων; Μα φυσικά για να δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινωνικό και εκρηκτικό πρόβλημα και να το αφήσει να “εκραγεί” στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αντιθέτως, με την πρόσκαιρη μη περικοπή των συντάξεων θα κερδίσει ΑΜΕΣΑ την εύνοια των συνταξιούχων και κυρίως τις προεκλογικές εντυπώσεις…

Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις νέους (;) ανθρώπους να κάνουν πολιτική παίζοντας με ζωές και περιουσίες. Ναι, αυτοί οι άνθρωποι παίζουν μαζί μας, βάζοντας τρικλοποδιά στον αντίπαλο για να κρατηθούν και να επανέλθουν στην εξουσία, δείχνοντας με το δάκτυλο τους άλλους ως υπεύθυνους. Αυτό όμως είναι έλλειμα δημοκρατίας, αλτρουισμού, πατριωτισμού, ανθρωπιάς, λογικής και ό,τι άλλο θέλετε. Στην περίπτωση που κάποιος πει “Μα αφού υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός…” θα του απαντήσω ότι υπάρχει απλώς για να σου λένε ότι υπάρχει. Δηλαδή, κοροϊδία χωρίς τέλος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ