today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Εκλογές στις 19 Μαΐου

Γράφει ο Πέτρος Μποτσαράκος*

Η εντολή από τον πρωθυπουργό έφτασε στον υπουργό Εσωτερικών και στον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κύβος ερρίφθη.

Εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου, την πρώτη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Και την επόμενη Κυριακή Ευρωεκλογές και δεύτερος γύρος εκλογών για τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει ως τον Μάρτιο από τη Βουλή με 154 ναι, τουλάχιστον.

Ο Πάνος Καμμένος και ορισμένοι από τους ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία αλλά δεν θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση αν κατατεθεί πρόταση μομφής από τη ΝΔ.

Θα αποσυρθούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από το υπουργικό συμβούλιο. Ίσως όχι όλοι γιατί μπορεί κάποιοι να αλλάξουν δρόμους από τους υπόλοιπους ΑΝΕΛ και να εναγκαλιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε αντιμετωπίσουν διχασμό οι ΑΝΕΛ, είτε όχι, ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά από ένα τέτοιο σοκ δύσκολα θα διατηρηθεί επι μακρόν και θα είναι αδύναμος.

Ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει.

Θέλει να παραμείνει ως τον Οκτώβριο του 2019 και να πάρει και τις 20 μέρες που του επιτρέπει το Σύνταγμα αλλά αντιλαμβάνεται ότι το να ξεκαλοκαιριάσει, κάτω από τέτοιες συνθήκες, θα επιφέρει πρόσθετη φθορά.

Γι΄ αυτό έβαλε τις μηχανές στο φούλ.

Για παροχές και εξαγγελίες προσλήψεις.

Ξεδιπλώνει έναν καθαρά προεκλογικό λόγο και πολιτικό σχεδιασμό κι ας έχουμε Νοέμβριο ακόμη.

«Σπάει βράχια», όπως λένε στα πολιτικά γραφεία και κορυφώνει την διχαστική στρατηγική. Χωρίζει δηλαδή τους πολίτες στα δύο , αυτούς που συμφωνούν κι αυτούς που διαφωνούν μαζί του, ελπίζοντας ότι έτσι θα διευρύνει το ακροατήριο του.

Ποντάρει στην πόλωση για να μειώσει την ψαλίδα.

Θέλει να ανατάξει όσες δυνάμεις μπορεί.

Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος να καεί γιατι ξεκίνησε με σπρίντ πολύ νωρίς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ