today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Τάζουν από τώρα θέσεις στο δημόσιο

Οι υποσχέσεις από την κυβέρνηση για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο συνεχίζονται  μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Σήμερα ήταν η σειρά της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να δηλώσει πως οι 10.000 θέσεις στο δημόσιο θα γίνουν σταδιακά από το 2020.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότηση δήλωσε πως οι πλήρωση των 10.000 θέσεων στο Δημόσιο, που θα μείνουν κενές όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία θα γίνει σταδιακά, από το 2020 και μετά και μέσω ΑΣΕΠ.

«Όταν θα ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία και πλέον έχουν εκκενωθεί αυτές οι θέσεις από τους ιερείς, θα υπάρξει ένας προγραμματισμός από την πλευρά της Πολιτείας, δηλαδή θα δούμε ποιοι τομείς έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και αυτό θα γίνει σε ένα βάθος χρόνου», δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Η  υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότηση εκτιμά ότι προτεραιότητα στις προσλήψεις έχουν οι τομείς της Παιδείας (μόνιμοι εκπαιδευτικοί), της Υγεία (γιατροί, νοσηλευτές) και το κοινωνικό κράτος.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε, επίσης, ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με την έννοια της αποκατάστασης, αλλά γιατί πρέπει να λειτουργήσει το Δημόσιο, καθώς στα χρόνια του μνημονίου έχει υποστεί μια μείωση 20%, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους 693.000 το 2009, να έχουν μείνει σήμερα 566.000.

Σημείωσε ακόμα ότι, ενώ με τον κανόνα 1:1 ο αριθμός των προσλήψεων το 2019 αναμένεται γύρω στις 8.000, με την επαναφορά του κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο αντίστοιχος αριθμός μειώνεται περίπου στις 1.400.

«Αυτές οι θέσεις» εξήγησε η υπουργός «ίσα ίσα καλύπτουν τις παραγωγικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας» και διερωτήθηκε «από τι στιγμή που το Δημόσιο κρατιέται με το ζόρι όρθιο, πώς ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει η Υγεία ή η Παιδεία;». «Άρα ή έχει ατζέντα ιδιωτικοποίησης τμημάτων του Δημοσίου ή κοροϊδεύει τον κόσμο» πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ