today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Eurogroup: Υπό εξέταση ο ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2019

Στο χθεσινό Eurogroup συμφωνήθηκε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου. Για την Ελλάδα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν  πως ο Προϋπολογισμός για το 2019 βρίσκεται υπό εξέταση, προκειμένου να υπολογιστεί το υπερπλεόνασμα και να συμφωνηθεί το πώς αυτό θα δαπανηθεί. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «οι προηγούμενες δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται, ή να συζητώνται με τους θεσμούς».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνεδρίαση υπενθύμισαν στην Ιταλία τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

“Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ. Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ”, τόνισαν στη δήλωσή τους

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τονίζοντας πως είναι πεπεισμένος πως ο διάλογος με τις ιταλικές Αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Για την Ελλάδα ο κ. Σεντένο δήλωσε πως ο ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2019 βρίσκεται υπό εξέταση, προκειμένου να υπολογιστεί το υπερπλεόνασμα και να συμφωνηθεί το πώς αυτό θα δαπανηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με τα θετικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αμφισβητείται, και υπό συζήτηση βρίσκονται μόνο τα μέτρα στα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που έχει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες στις οποίες ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και αυτή τη στιγμή εξετάζεται το πώς θα χρησιμοποιηθεί το υπερπλεόνασμα. Ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε «συγκεκριμένες παρατηρήσεις» για τον ελληνικό Προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «καλό σημάδι», δεδομένου ότι συμμετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

«Θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος φαίνεται ότι υπάρχει» και ότι τώρα εξετάζεται το πόσο μεγάλος είναι αυτός ο χώρος και πώς θα χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «οι προηγούμενες δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται, ή να συζητώνται με τους θεσμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ