today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Τετ α τετ Δ. Αβραμόπουλου με το νέο Γάλλο ΥΠΕΣ Κριστόφ Καστανέρ

Η διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χτες στο Παρίσι o επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον νέο υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Ως προς το μεταναστευτικό, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη «ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης», που θα δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις τόσο σε διεθνές επίπεδο -ενισχύοντας την συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης εκτός ΕΕ- όσο και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η ανακοίνωση του Επιτρόπου.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για στήριξη των χωρών στα νότια παράλια της Μεσογείου, με σκοπό την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών, ώστε να μειωθούν οι παράτυπες αφίξεις, καθώς και για ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στο ζήτημα των επανεισδοχών. Ο επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Γαλλίας στις χώρες του Μαγκρέμπ.

Ο κ. Καστανέρ διαβεβαίωσε για την στήριξη της πρότασης του Επιτρόπου ως προς την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα των επανεισδοχών.

Επισημάνθηκε επίσης η άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ιδιαίτερα του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να αποτρέπονται οι δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές εντός της ΕΕ και επιπλέον να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους ως προς την υποδοχή των μεταναστών που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

«Όπως έχει τονίσει και ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος της τρέχουσας ευρωπαϊκής θητείας», τονίζεται στην ανακοίνωση του επιτρόπου. Ο Γάλλος υπουργός από την πλευρά του υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του πάνω στο θέμα αυτό εν όψει και του επικείμενου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Στα θέματα ασφαλείας, οι κ. Αβραμόπουλος και Καστανέρ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους. Συζήτησαν την άμεση ανάγκη ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο. Σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία, συνεργάζονται στενά ώστε να εγγυηθούν τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Σένγκεν, καθώς και το υψηλό επίπεδο της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ