today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Συνάντηση Τσακαλώτου-Σεντένο για τις συντάξεις

Την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών δημοσιοποιήθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter. «Συναντήθηκα σήμερα (6/11) με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είχαμε καλή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα θέματα της ατζέντας του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σεντένο. Η ανάρτηση συνοδεύθηκε από μια φωτογραφία από τη συνάντηση, στην οποία οι δύο υπουργοί εμφανίζονται χαμογελαστοί και ευδιάθετοι.

Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin και λίγες ώρες μετά το χθεσινό Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι έστειλαν ότι μήνυμα ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί η διαφορά προβλέψεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, προκειμένου να αποφασιστεί στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου εάν θα αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και εάν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα ή ένα μέρος από αυτές.

Οι τεχνοκράτες των δανειστών βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να λάβουν πρόσθετα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και να συντάξουν την πρώτη έκθεσή τους στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η έκθεση αυτή, καθώς και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης για το 2019, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα στις 21 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, γι’ αυτό και επιδιώκει να έχει ξεκαθαρίσει νωρίτερα το θέμα των συντάξεων και των μέτρων της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ