today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Επιστολή Γ.Κεφαλογιάννη στη Βουλή για τους ελέγχους στα κηπευτικά

Αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά, αλλά κυρίως στα φορτία κηπευτικών που εισέρχονται στην Ελλάδα ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κρήτης και για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης με επιστολή του στη Βουλή ζητεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ελέγχων και προτείνει άμεσες λύσεις.

Σύμφωνα με τους αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης, ο εντοπισμός αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων – κυρίως εισαγόμενων- προκαλεί δυσάρεστες παρενέργειες στο καταναλωτικό κοινό, που οδηγούν και στη δυσφήμιση των αποδεδειγμένα καθαρών και υγιεινών κρητικών προϊόντων και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους για να μην εισέρχονται στη χώρα μας κηπευτικά επικίνδυνα για τη υγεία. «Πολλή συζήτηση γίνεται στα ΜΜΕ για ελέγχους στη λαχαναγορά Αθηνών που έχουν αποτέλεσμα δέσμευσης κηπευτικών αμφιβόλου ταυτότητας και με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δυσφημίζοντας τα κρητικά προϊόντα. Παράλληλα η Ε.Ε. απαγορεύει δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπει την εισαγωγή από τρίτες χώρες στις οποίες οι ίδιες δραστικές ουσίες επιτρέπονται», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ υπενθυμίζουν πως τα κρητικά κηπευτικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ τα φυτοφάρμακα χορηγούνται από τους γεωπόνους με συνταγογράφηση και χρησιμοποιούνται ωφέλημα για την επικονίαση και την καταπολέμηση ασθενειών, ώστε τα προϊόντα να είναι ασφαλή στο πιάτο του καταναλωτή, με αποτέλεσμα φυσικά να ανεβαίνει το κόστος παραγωγής.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποιεί στη Βουλή το αίτημα των Α.Σ.Κρήτης, ώστε να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά και προτείνει την τοποθέτηση μόνιμων κλιμακίων στο τελωνείο, με στόχο τον έλεγχο φυτικών υπολειμμάτων και τη χώρα προέλευσης των προϊόντων αφού έχει παρουσιαστεί πληθώρα καταγεγραμμένων περιστατικών αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων σε προϊόντα κηπευτικών αμφιβόλου ταυτότητας και με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καθώς και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και δυσφημίζονται τα κρητικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ