today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Ο Πάνος Καμμένος και το κλειδί της Πρότασης Μομφής ή της Ψήφου Εμπιστοσύνης

Εάν αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να κάνει δύο πράγματα:

Είτε να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και είναι πράγματι έτσι αφού ουδείς Έλληνας πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης τόλμησε να κυβερνήσει την χώρα με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Και αν ο Αλέξης Τσίπρας το κάνει τότε αυτό θα αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη ότι ενδιαφέρεται μόνο για την νομή της εξουσίας και την καρέκλα.

Ωστόσο, η ΝΔ κρατά στα χέρια της ένα ακόμη ισχυρό χαρτί το οποίο εξετάζει τον τρόπο χρησιμοποίησής του που δεν είναι άλλο από την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Εδώ οι επιτελείς της Πειραιώς αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζουν δύο παραμέτρους.

Η πρώτη είναι η χρονική και η δεύτερη είναι οι πολιτικές ισορροπίες που θα έχουν διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο. Αρχικά στη ΝΔ υπήρχε από κάποιους η σκέψη ότι η πρόταση μομφής θα έπρεπε να κατατεθεί με αφορμή την ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Για να έχει όμως επιτυχή κατάληξη κάτι τέτοιο θα πρέπει να μην υπάρχουν οι «πρόθυμοι» βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων που θα υπερψηφίσουν στην συμφωνία και η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετοί αφού τουλάχιστον δέκα «ταλαντευόμενοι» δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Επιπλέον μια τέτοια πρόταση η κυβέρνηση μπορεί να την μετατρέψει πολιτικά σε πρόταση εμπιστοσύνης οπότε οι ισορροπίες στο κοινοβούλιο αλλάζουν ειδικά εάν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την συμφωνία της ονοματοδοσίας των Σκοπίων.

Τέλος όπως όλα δείχνουν μια τέτοια ψηφοφορία θα διεξαχθεί με καθυστέρηση στις αρχές της άνοιξης επομένως θα έχει δώσει ακόμη δύο και πλέον μήνες πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση κάτι που σίγουρα δεν επιθυμούν στην ΝΔ.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής πρέπει να κατατεθεί ίσως και για άλλο λόγο από το Σκοπιανό και ίσως νωρίτερα από την έλευση της συμφωνίας στην βουλή και σίγουρα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο εδώ υπάρχει ένα κομβικό πρόβλημα: αν η πρόταση δεν υπερψηφιστεί, τότε η ΝΔ χάνει το ισχυρότερό της κοινοβουλευτικό όπλο.

Για αυτόν τον λόγο στην ΝΔ  δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους , ώστε να έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και όλοι αναμένουν την ψηφοφορία του προϋπολογισμού που θα ακολουθήσει χρονικά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τις συντάξεις ώστε να εκτιμηθεί αν η κυβέρνηση θα καταγράψει απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ