today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Όμιλος Μυτιληναίου: Τρεις επενδύσεις και αύξηση κερδών στο 9μηνο

Τρεις επενδύσεις στον τομέα της μεταλλουργίας, της ανακύκλωσης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εμπλουτίζουν το προφίλ του ομίλου Μυτιληναίος σηματοδοτώντας τη στροφή προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων 9μήνου του ομίλου είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στα ‘Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, για την αύξηση της παραγωγής και ποιοτήτων πλακών αλουμινίου για πελάτες υψηλότατων απαιτήσεων όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Επιπλέον προ ημερών, στις 23 Οκτωβρίου, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την εξαγορά του 97,87% των μετοχών της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ., εταιρείας που δραστηριοποιείται στην βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους, έναντι επίσης 20 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων, η εταιρεία αυξάνει άμεσα την παραγωγή κολονών αλουμινίου από τους 120.000 στους 155.000 τόνους, μεγεθύνοντας έτσι τη συνολική της δυναμικότητα, με προοπτική διετίας να φτάσει στους 250.000 τόνους συνολικής παραγωγής. Επίσης, αυξάνει την παρουσία της στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της και αποκτά τεχνογνωσία στη δραστηριότητα της ανακύκλωσης scrap αλουμινίου, με στόχο να γίνει μια πιο «πράσινη βιομηχανία».

Στον τομέα της ενέργειας, ως γνωστόν, η εταιρεία έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ για νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 665 MW στη θέση ‘Αγιος Νικόλαος του Δήμου Λειβαδιάς Βοιωτίας. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο 2018, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου αιολικού πάρκου “Α/Π ΠΕΤΑΛΑΣ” στην Αμφιλοχία, συνολικής ισχύος 48 MW και ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του. Η εταιρεία έχει πλέον 171,5 MW ΑΠΕ σε λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα 9μήνου, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε 218,2 εκατ. ευρώ έναντι 205,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 6,4% ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 117,7 εκατ. ευρώ έναντι 95,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 23,6%. Αντίστοιχα τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,824 ευρώ έναντι 0,666 ευρώ. Μείωση 3,2% σημείωσε ο κύκλος εργασιών, που διαμορφώθηκε σε 1.084,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, τέλος, ότι στην λιανική αγορά, η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον και στο φυσικό αέριο, προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα με ηλεκτρισμό. Από πλευράς μεριδίου αγοράς, διατηρήθηκε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ιδιωτών παρόχων με μερίδιο άνω του 4%, ξεπερνώντας τους 115.000 πελάτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ