today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Τραμπ: Ψηφίστε Ρεπουμπλικάνους για να αποτραπεί ο κίνδυνος «εισβολής» στη χώρα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Σάββατο τους Αμερικανούς ότι η νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου την Τρίτη θα φέρει «τον σοσιαλισμό» στις ΗΠΑ, καθώς και την έλευση ορδών «εγκληματιών» από την κεντρική Αμερική, επαναλαμβάνοντας τα κεντρικά επιχειρήματα της εκστρατείας του με στόχο να διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης.

«Θα επιβάλλουν σοσιαλισμό στη Φλόριντα. Καλωσήλθατε στη Βενεζουέλα», πέταξε ο Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου στην Πενσακόλα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην οποία εμφανίστηκε για να υποστηρίξει τους υποψήφιους του GOP για τη Γερουσία και για το αξίωμα του κυβερνήτη, τους Ρικ Σκοτ και Ρον ΝτεΣάντις.

Το προεδρικό αεροσκάφος βρισκόταν σταθμευμένο στο ταρμάκ του αεροδρομίου στον χώρο του οποίου έγινε η προεκλογική συγκέντρωση, εν είδει σκηνικού, όπως το ιδιόκτητο αεροσκάφους του Τραμπ βρισκόταν συχνά στο φόντο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του πριν από δύο χρόνια.

Σε κάθε του σταθμό, ο δισεκατομμυριούχος προβάλλει τα εξαιρετικά στοιχεία για την απασχόληση και τις μειώσεις των φόρων που προώθησε τον Δεκέμβριο του 2017, πριν αποδυθεί σε αποκαλυπτικές περιγραφές με αφορμή την πολιτική του αντίπαλου κόμματος για τη μετανάστευση.

Οι Δημοκρατικοί, επανέλαβε την Κυριακή, θέλουν να καταργήσουν, «να σβήσουν τα σύνορα», βάζουν «τους παράτυπους μετανάστες μπροστά από τους αμερικανούς πολίτες».

«Πρέπει να έχουμε σύνορα, αν θέλουμε να είμαστε σπουδαία χώρα», επέμεινε, παραπέμποντας στο κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Το πρόγραμμα των Δημοκρατικών για τη μετανάστευση είναι να έρθουν (στις ΗΠΑ) η διακίνηση των ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, τα καρτέλ των εγκληματιών», υποστήριξε εξάλλου ο Τραμπ στη Μοντάνα.

Εδώ κι εβδομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος μιλά με ολοένα οξύτερο και κινδυνολογικό τόνο για τα «καραβάνια» αρκετών χιλιάδων μεταναστών από την κεντρική Αμερική που κινούνται κατά μήκος του Μεξικού το τρέχον διάστημα ελπίζοντας να φθάσουν και να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ο ρεπουμπλικάνος έχει ήδη διατάξει να αναπτυχθούν χιλιάδες επιπλέον αμερικανοί στρατιωτικοί στα σύνορα. Κατ’ αυτόν, τουλάχιστον 300 από αυτούς τους μετανάστες είναι «πολύ κακοί τύποι». Διατείνεται πως έχει λάβει «πληροφορίες» γι’ αυτούς από το Μεξικό.

«Τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα μπορεί να είναι πολύ όμορφο θέαμα όταν χρησιμοποιούνται σωστά», είπε ακόμη ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το πρώτο εκλογικό ραντεβού εθνικής εμβέλειας μετά τις εκλογές του 2016 θα κρίνει ποιο από τα δύο κόμματα θα ελέγχει τα δύο σώματα του Κογκρέσου ως τις προσεχείς εκλογές, την 3η Νοεμβρίου 2020.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της χώρας δεν έχει αφήσει κανέναν να αγωνιά για το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος σ’ αυτές, χαριτολόγησε εξάλλου για το κεντρικό σύνθημα της επόμενης προεκλογικής του εκστρατείας («Διατηρήστε την Αμερική σπουδαία»), ενώ έχει προεξοφλήσει πως τα ντιμπέιτ με τον μέλλοντα ή τη μέλλουσα αντίπαλό του που θα επιλέξει το Δημοκρατικό κόμμα θα είναι «πολύ εύκολα» γι’ αυτόν.

Πριν από οκτώ χρόνια, ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμαζόταν να υποστεί βαρύ πλήγμα από μια ρεπουμπλικανική πλημμυρίδα, την «επανάσταση» του συντηρητικού κινήματος Tea Party, στο μέσο της δικής του πρώτης θητείας. Φέτος, ο πρώην πρόεδρος είναι το πιο περιζήτητο πρόσωπο στο Δημοκρατικό κόμμα, ελλείψει φυσικού ηγέτη.

«Είμαι εδώ για έναν απλό λόγο: για να σας ζητήσω να πάτε να ψηφίσετε», είπε ο Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια, όπου πήγε για να υποστηρίξει τη γυναίκα που μπορεί την Τρίτη να γίνει η πρώτη μαύρη κυβερνήτρια σε αυτή την Πολιτεία του Νότου, τη Στέισι Έιμπραμς.

«Οι συνέπειες της αποχής θα είναι βαθύτατες», πρόσθεσε, καθώς «η Αμερική βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Διακυβεύονται οι αξίες της χώρας μας».

Ο Ομπάμα θα είναι παρών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και σήμερα, όπως και ο Τραμπ.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 32,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα εκ των προτέρων, πριν ανοίξουν οι κάλπες, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Election Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας. Αυτός ο αριθμός είναι κατά 50% υψηλότερος από ότι το 2014 (20,5 εκατ.), όταν είχαν γίνει οι πιο πρόσφατες εκλογές στις οποίες δεν διακυβευόταν ο Λευκός Οίκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ