today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Σύλληψη 51χρονου για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Συνελήφθη στο Μοναστηράκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 51χρονος για παράνομη κατοχή αρχαίου κινητού μνημείου. Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο, σχεδόν ακέραιο, ο εχίνος του οποίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου και τα προσκεφάλαια φέρουν διακόσμηση με ζωστήρες ενώ οι οφθαλμοί των ελίκων είναι επίπεδοι και στην άνω επιφάνεια φέρει, ακανόνιστες λαξεύσεις, τα εγχάρακτα γράμματα «ΙΓ», πιθανόν τεκτονικά σύμβολα καθώς και εγχάρακτο κεφάλι ανθρώπινης μορφής σε πλάγια όψη. Έχει μέγιστο σωζόμενο μήκος στις έλικες, 71 εκατοστά, άβακα 51χ45 εκατοστά, κάτω επιφάνεια πλάτους 44,5 εκατοστά και μέγιστο ύψος στις έλικες 29 εκατοστά.

Χρονολογείται πιθανόν στην κλασική ή ελληνιστική περίοδο, είναι σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης ενώ μάλλον προέρχεται από την περιοχή της Ακρόπολης, της Πλάκας ή και της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ