today-is-a-good-day
19 C
Athens

Economist: “Η Μόρια είναι ένα μικρό κομμάτι κόλασης”

Οι συνθήκες δεν είναι το χειρότερο κομμάτι “, λέει ο Zabililah, ένας προσηνής Αφγανός μέσης ηλικίας, πίνοντας γλυκό τσάι σε μια σκηνή γεμάτη από αρουραίους.

Η δυσωδία των λυμάτων διασκορπίζεται στον αέρα. Όχι, συνεχίζει, το χειρότερο μέρος της ζωής στη Μόρια, ένα στρατόπεδο για αιτούντες άσυλο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, είναι η αναμονή. Οι κάτοικοι μπορούν να περάσουν έως και 12 ώρες την ημέρα σε ουρές για φαγητό. Κάθε μέρα περιμένουν επίσης νέα σχετικά με το αν θα τους χορηγηθεί άσυλο ή όχι. Πολλοί, όπως και ο Zabililah, το πράττουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που πραγματοποίησαν ένα επικίνδυνο ταξίδι 10χλμ με μικρό πλοίο από την Τουρκία στη Λέσβο.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, λέει, μετατρέπει τη Μόρια σαν “ένα μικρό κομμάτι κόλασης”. Βρίσκεται εκεί εγκλωβισμένος λόγω μιας συμφωνίας που επετεύχθη τον Μάρτιο του 2016 μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας.

Πριν από αυτήν, χιλιάδες κατέφθαναν στα ανατολικά νησιά της Ελλάδας κάθε μέρα. Η Τουρκία συμφώνησε, στο πλαίσιο της συμφωνίας, να προσπαθήσει να σταματήσει τα σκάφη και να αποδέχεται μη επιλέξιμους αιτούντες άσυλο που απελαύθηκαν από τα ελληνικά νησιά. Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε υποσχέθηκε στην Τουρκία 3 δισ. Ευρώ (3,4 δισ. Δολάρια) σε ενισχύσεις και προνόμια όπως ταξίδια χωρίς βίζα. Για την Ε.Ε αυτό θεωρήθηκε μεγάλη μεγάλη επιτυχία.

Οι θαλάσσιες αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν από σχεδόν 1 εκατομμύριο το χρόνο όπως ίσχυε πριν από τη συμφωνία σε 82.000 τα δυόμισι χρόνια από τότε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ