today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Στην πυρά ομοίωμα του Μπόρις Τζόνσον για τη “Νύχτα του Γκάι Φοκς”

Ένα τεράστιο ομοίωμα του ταραξία Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και θερμού υποστηρικτή του σκληρού Brexit, θα πέσει στην πυρά το Σάββατο κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής Νύχτας του Γκάι Φοκς στη μικρή κοινότητα ‘Ιντενμπριτζ της νότιας Αγγλίας.

Η Νύχτα του “Bonfire”, όπως επίσης είναι γνωστή, σηματοδοτεί κάθε χρόνο την αποτυχία της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, δηλαδή της συνωμοσίας των ‘Άγγλων καθολικών υπό τον Γκάι Φοκς που είχε στόχο τη δολοφονία του βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας και την ανατίναξη του Ανακτόρου του Ουέστμινστερ όπου στεγαζόταν το βρετανικό κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου 1605. Η ημέρα εκείνη γιορτάζεται πάντα το πλησιέστερο Σαββατοκύριακο της ημερομηνίας αυτής, με φωτιές στις οποίες καίγονται ομοιώματα του Φοκς και με πυροτεχνήματα.

Στο ‘Ιντενμπριτζ, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια στην πυρά ρίχνονται και ομοιώματα προσωπικοτήτων που απασχολούν την επικαιρότητα, μαζί με αυτό του Γκάι Φοκς.

Φέτος, η επιλογή του Μπόρις Τζόνσον ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με την Edenbridge Bonfire Society, την εταιρία που διοργανώνει το έθιμο λόγω της “‘κακής του συνήθειας” να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τις “ατελείωτες γκάφες του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ