today-is-a-good-day
19 C
Athens

Les Echos: Δορυφόροι στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και του κλίματος

Παρακολούθηση των ωκεανών, μέτρηση των ρυπογόνων εκπομπών, εξέλιξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής… Πολλοί δορυφόροι, οι οποίοι τέθηκαν σε τροχιά στα τέλη αυτού του μήνα, του Οκτωβρίου 2018, βρίσκονται στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και του κλίματος, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Είναι μια ιστορική πρωτιά. Για πρώτη φορά χθες, 29 Οκτωβρίου, η Κίνα εκτόξευσε έναν δορυφόρο κατασκευασμένο σε συνεργασία με μια ξένη χώρα. Η ονομασία του είναι China France Oceanography (CFOS) και θα γυρίζει επί τρία χρόνια σε τροχιά, σε ύψος 520 χλμ. Θα κάνει μετρήσεις των ανέμων και των κυμάτων στην επιφάνεια της Γης 24 ώρες το 24ωρο. Στοχος αυτού του προγράμματος, που άρχισε το 2007 από την κινεζική CNSA και το γαλλικό CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) σε σύμπραξη με το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και το Ifremer (Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας): να προβλέπει τους κυκλώνες και τις άλλες καταιγίδες, αλλά επίσης να καταλάβουμε καλύτερα τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ωκεανους και την ατμόσφαιρα.

Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει πρόωρα 600.000 παιδιά τον χρόνο

Στις 29 Οκτωβρίου η Ιαπωνία εκτόξευε επίσης έναν δορυφόρο ειδικά αφιερωμένο στα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Ibuki 2 παίρνει τη σκυτάλη από τον Ibuki 1, που εκτοξεύθηκε το 2009. Εξοπλισμένος με ακόμη πιο ισχυρούς συλλέκτες και ικανός να χαρτογραφεί με εξαιρετική ακρίβεια, προορίζεται για να μετρά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου, αλλά και των μικροσωματιδίων 2,5 micron (PM 2,5), που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την τοπική ρύπανση και τους πρόωρους θανάτους και συνδέονται κυρίως με την καύση των ντιζελοκινητήρων οχημάτων. Σ’ αυτούς ακριβώς τους ρυπαντές οφείλεται σημαντικό μέρος των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Και οι θάνατοι αυτοί εξακολουθούν να είναι πολλοί, αν πιστέψει κανείς την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνεδριάζει σήμερα και εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του, η οποία προκαλεί ρίγος όσο και η περυσινή. Πράγματι, περίπου 600.000 παιδιά κάτω των 15 ετών είναι θύματα αυτής της ρύπανσης κάθε χρόνο στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ