today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Τζο Μπάιντεν: Στις αρχές του 2019 η απόφαση για ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητά το 2020

Ο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχει ενεργοποιηθεί αποφασιστικά, ενώ απομένουν επτά ημέρες από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών της επόμενης Τρίτης.

Ο ίδιος πραγματοποίησε την εβδομάδα αυτή διήμερη περιοδεία στις μεσοδυτικές πολιτείες, που θεωρούνται καθοριστικές για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην προεκλογική εκστρατεία, ο Μπάιντεν προσπαθεί να επισκεφτεί όσο το δυνατόν περισσότερες αμερικανικές πολιτείες, δίνοντας έμφαση σε αυτές στις οποίες είχε νικήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο πρώην αντιπρόεδρος αισθανόταν άνετα και οικεία στην επικοινωνία του με τους ψηφοφόρους, μεταφέροντας στους Δημοκρατικούς το κεντρικό μήνυμα της πολιτικής του στάσης, στην περίπτωση που αποφασίσει να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, το 2020.

Ο Μπάιντεν θα είναι ο πρεσβευτής της εργατικής τάξης, σχολιάζει το “Politico.”

Ο ίδιος επισκέφτηκε προχθές το Οχάιο, ενώ χθες έλαβε μέρος σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις στο Ουισκόνσιν.

Συνολικά, ο Μπάιντεν έχει επισκεφτεί 22 αμερικανικές πολιτείες, υποστηρίζοντας 60 υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, επιδεικνύοντας την πολιτική του εμπειρία στην υποστήριξη υποψηφίων. Περιόδευσε στην Ιντιάνα, για τον Γερουσιαστή Τζο Ντόνελι, στην Φλόριντα για τον Γερουσιαστή Μπιλ Νίλσον, ενώ για υποψηφίους των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιόδευσε στην Κομητεία Όραντζ (Καλιφόρνια) στο Κεντάκι, αλλά και στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου και μίλησε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το εύρος που έχει το πρόγραμμα των προεκλογικών επισκέψεων του Μπάιντεν, είναι δηλωτικό της απήχησής του σε μία πλατιά βάση των Αμερικανών ψηφοφόρων, που η υποψηφιότητά του θα φέρει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Λίγες ώρες πριν από την προεκλογική εκδήλωση στο Μιλγουόκι, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Ουισκόνσιν, μιλώντας σε φοιτητές αναφέρθηκε στην υπογραφή του νομοσχεδίου για την ευρεία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) το 2010 και στο περιστατικό κατά το οποίο ένα μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, όταν ο Μπάιντεν μιλούσε με τον (τότε) πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας μία έκφραση του πεζοδρομίου. “Ευτυχώς, η μητέρα μου δεν ήταν ζωντανή, όταν το ψιθύρισα αυτό, στο αυτί του Μπαράκ,” είπε χαριτολογώντας ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στο ακροατήριό του.

Μετά τις δύο στάσεις που έκανε στο Ουισκόνσιν, ο Μπάιντεν επισκέφτηκε την Αϊόβα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στην πρώτη προεδρική πολιτεία όπως είναι γνωστή στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ η Αϊόβα, ενώ υποστήριξε τον υποψήφιο κυβερνήτη των Δημοκρατικών Φρεντ Χούμπελ. Ο Χούμπελ έχει την βοήθεια της Έϊμπι Φινκενάουερ που ήταν συντονίστρια των εθελοντών στην προεκλογική εκστρατεία που έκανε ο Μπάιντεν στην Αϊόβα το 2008 και προσπαθεί να κερδίσει για τους Δημοκρατικούς μία εκλογική περιφέρεια που ήταν καθοριστικής σημασίας για τη νίκη του προέδρου Τραμπ, το 2016.

“Ο Μπάιντεν είναι μία ‘γέφυρα,’ είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να επικοινωνήσει καλά και με τρόπο αντιληπτό για τους ανθρώπους,” δήλωσε ο Λάρι Γκρισολάνο ένας Δημοκρατικός σύμβουλος επικοινωνίας, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Μπάιντεν στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία για την διεκδίκηση της προεδρίας, το 1987, αλλά ξανά με την ομάδα Μπάιντεν-Ομπάμα το 2008 και το 2012. “Για τους Δημοκρατικούς και για εμάς, είναι πολύτιμος στο τελευταίο στάδιο μιας μεγάλης εκλογικής νίκης,” είπε ο ίδιος.

Ο Γκρισολάνο επεσήμανε ότι ο Μπάιντεν έχει επιδείξει εδώ και καιρό την ικανότητα που έχει να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

“Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι μπορεί να προσεγγίσει ανθρώπους που δεν ψηφίζουν παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς, ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από το κόμμα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Υπό αυτή την έννοια, ο Μπάιντεν είναι ένα πολύ δυνατό όπλο για το κόμμα,” τόνισε ο ίδιος.

Το κεφάλαιο γύρω από την πιθανή υποψηφιότητα του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 ενισχύθηκε από τις προεκλογικές τους περιοδείες, αλλά και την γενικότερη στάση προσέγγισης των ψηφοφόρων. Ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να σφίξει τα χέρια πολιτών, να μιλήσει με εργαζόμενους, ενώ δεν αρνείται ένα σέλφι με το κινητό τηλέφωνο κάποιου που θα του το ζητήσει.

Σε σχετική ερώτηση του “Politico” για το αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2020, απάντησε: “Δεν το έχω αποφασίσει. Θα έχω πάρει τις αποφάσεις μου στις αρχές του 2019. Αλλά, δεν ξέρω,” πρόσθεσε. Σε ερώτηση σχετική με το πως νιώθει ο ίδιος για μια τέτοια πιθανότητα, απάντησε: “Λοιπόν, πρόκειται για μία οικογενειακή απόφαση.”

Στην χθεσινή του ομιλία στο Μάντισον ήταν προβληματισμένος για τα όσα τραγικά συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών και το γεγονός της αιματηρής επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπεργκ, αλλά και την ταχυδρόμηση εκρηκτικών μηχανισμών με παραλήπτες το CNN, άλλους Δημοκρατικούς, αλλά και τον ίδιο.

“Τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα οι δυνάμεις του μίσους τρομοκράτησαν Αμερικανούς πολίτες για τα πολιτικά πιστεύω τους, για το χρώμα της επιδερμίδας τους, αλλά και για την θρησκεία τους. Σειρά εκρηκτικών μηχανισμών εστάλη σε μια σειρά ανθρώπων από εμάς. Τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας θα μπορούσαν να είχαν παραλάβει αυτά τα πακέτα. Φίλοι μου, αυτό δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε,” είπε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην σχέση του με τον Μπαράκ Ομπάμα. “Ο Μπάρακ κι εγώ είμαστε πραγματικοί φίλοι,” είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ