today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Α. Μέρκελ: Η αποχώρησή μου δεν θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποβάθμισε την Τρίτη τις ανησυχίες που εκφράζονται περί του ότι, μετά την παραίτησή της από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), είναι πλέον αποδυναμωμένη και άρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις και αποτελεσματικά ξένους ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο στο πλαίσιο μιας συνόδου για την Αφρική, η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η απόφασή της να μη διεκδικήσει την ηγεσία του CDU της εξασφαλίζει, αντιθέτως, περισσότερο χρόνο για να χειρίζεται διεθνή ζητήματα.

«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι όσον αφορά τη διαπραγματευτική μας θέση σε διεθνείς διαπραγματεύσεις — θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα πως έχω περισσότερο χρόνο για να αφοσιωθώ στα καθήκοντά μου της επικεφαλής της κυβέρνησης», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που η Γερμανία θέλει να είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτίμησε από την πλευρά του ότι η απόφαση της Μέρκελ ενδέχεται να της δώσει μεγαλύτερη ελευθερία και να της επιτρέψει να υιοθετήσει ένα πιο φιλόδοξο όραμα για την Ευρώπη.

Ο Βέμπερ, μέλος των χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, έκρινε μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η Μέρκελ είναι μια ισχυρή φωνή υπέρ της Ευρώπης εδώ και πολύ καιρό και ότι πλέον ο ηγετικός της ρόλος μπορεί να ενισχυθεί.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι εσωτερικοί πολιτικοί καταναγκασμοί ήταν αυτοί που εμπόδιζαν τη Μέρκελ να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας σειράς προχωρημένων προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχει η πιθανότητα να μπορέσει να ασκήσει ηγεσία χωρίς να πιέζεται επειδή όλες οι αποφάσεις της πρέπει να είναι λαοφιλείς», υποστήριξε ο Βέμπερ. «Πρέπει ξανά να βρούμε το θάρρος να κοιτάξουμε πέρα από τις ιδιοτροπίες της πολιτικής μας καθημερινότητας και να είμαστε λίγο πιο οραματιστές, διότι τα επόμενα χρόνια και οι επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι μια ευχάριστη περίοδος για την ήπειρό μας.»

Ο Βέμπερ — εκ των δυνητικών υποψηφίων για την ηγεσία της CSU — εκτίμησε ακόμη πως είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο κόμμα του, το οποίο απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία του στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας τη 14η Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης του κόμματος, ο Χορστ Ζεεχόφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, θα παρουσιάσει προτάσεις στα μέσα του Νοεμβρίου, κι αναμένεται να ακολουθήσει ένα έκτακτο συνέδριο του CSU στο οποίο ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για την ηγεσία του κόμματος, σημείωσε ο Βέμπερ.

«Τα πράγματα δεν μπορούν απλά να συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πήγαιναν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ