today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Υποβολή ενδιαφέροντος για τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

Ξεκίνησε σήμερα το “market test” για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κληθούν να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους για αξιοποίηση της υποδομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Όπως ανακοίνωσε η Gastrade που αναπτύσσει το έργο, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες και τη δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό έχουν προθεσμία 45 ημερών για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2019 και η εμπορική λειτουργία του προβλέπεται για το 4ο τρίμηνο του 2020.

Ο Σταθμός περιλαμβάνει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού αερίου η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Περιλαμβάνει επίσης σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου θα παραδίδεται το φυσικό αέριο στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και εν τέλει στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Ρουμανία μέχρι την Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μελλοντικής σύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ. Για τη Βουλγαρία και τις παρακείμενες σε αυτή αγορές, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) του οποίου η εμπορική λειτουργία προγραμματίζεται εντός του 2020.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Σταθμός θα ικανοποιήσει την πρόσθετη ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης των αγορών αυτών καθώς και ότι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ