today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η Tesla “μπαίνει” σε Αγγλία και Αυστραλία και ανακοινώνει κέρδη πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια

Ακολουθώντας την προσφιλή του μέθοδο, ο Elon Musk ανακοίνωσε την έναρξη διάθεσης των μοντέλων της εταιρείας σε Βρετανία και Αυστραλία, προσδιορίζοντας την έναρξη της διάθεσης στα μέσα του 2019. Όμως αυτά δεν ήταν τα μοναδικά μεγάλα νέα για την εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε κέρδη για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια.

Την Δευτέρα η Tesla ανακοίνωσε πως θα επισπεύσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της που ήταν καθορισμένη για την επόμενη εβδομάδα. Την τελευταία φορά που η εταιρεία έκανε αυτό το “κόλπο” ήταν πριν δύο χρόνια, την τελευταία φορά που ανακοίνωσε κέρδη, έτσι οι επενδυτές “έτρεξαν” να εκμεταλλευτούν την επερχόμενη αποκάλυψη και έσπρωξαν την μετοχή της εταιρείας στο +13%.

Η Tesla δεν τους απογοήτευσε και ανακοίνωσε κέρδη για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια και για 3η μόλις φορά στα 15 χρόνια της ιστορίας της. Υποσχέθηκε επίσης μια ανάλογη ευχάριστη έκπληξη στο επόμενο τρίμηνο, με τα κέρδη της να έχουν πάντως βοηθηθεί και από την πρόσφατη αύξηση στην τιμή του πιο εμπορικού της μοντέλου, του Model 3 sedan κατά 1.000 δολάρια.

Η ανακοίνωση κερδών από την Tesla, ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή για την εταιρεία. Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων επιδόσεων έχει “βομβαρδιστεί” με ανακοινώσεις και εντυπωσιακά μοντέλα από τις μεγάλες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ελπίζουν να έχουν γεμίζει τους δρόμους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2021.

Επίσης μετά το πρόσφατο “σκάνδαλο” με τις δηλώσεις του Elon Musk και την πρόθεση του για έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, που οδήγησαν σε διώξεις από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση, την επιβολή προστίμων από 20 εκατ. δολάρια στον ίδιο και την εταιρεία και την υποχρέωση του να παραιτηθεί από πρόεδρος της εταιρείας, η εταιρεία χρειαζόταν απεγνωσμένα μια ανακοίνωση αυτού του είδους.

Η Tesla και ο Elon Musk είχαν κατηγορηθεί για επανειλημμένες ανακοινώσεις κερδών που δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 2 χρόνια, και οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι την τήρηση αυτή τη φορά της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Musk πριν λίγο καιρό, όταν και υποσχέθηκε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία. Οι επενδυτές ανησυχούσαν πως τελικά η Tesla ήταν ένα επενδυτικό “βαρέλι χωρίς πάτο” και πως στο τέλος θα έχαναν τα χρήματα τους. Οι αποδόσεις της εταιρείας έχουν καταφέρει αυτή τη στιγμή να μεταστρέψουν τις απόψεις των πιο σκληρών επικριτών της, οι οποίοι ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό στοιχημάτιζαν στην πτώση της εταιρείας, τώρα έχουν ξεκινήσει και αγοράζουν σωρηδόν μετοχές της.

Οι τιμές των μετοχών τείνουν να αυξάνονται και να μειώνονται βάσει των προβλέψεων των επενδυτών για το πόσα χρήματα θα δημιουργήσει στο μέλλον μια επιχείρηση. Όταν οι εταιρείες ενημερώνουν τους επενδυτές για την πορεία της εταιρείας κατά την διάρκεια του τριμήνου, οι επενδυτές επανεξετάζουν ή επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες τους. Στην περίπτωση της Tesla, οι επενδυτές είχαν ήδη προβλέψει τα τριμηνιαία έσοδα ρεκόρ – πιθανότατα δεδομένου ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως “έπιασε” τους στόχους παραγωγής . Αλλά αυτή η έγκαιρη ενημέρωση, με τα έσοδα ακόμα καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενθάρρυνε τους επενδυτές να ανοίξουν περαιτέρω αυτές τις “πόρτες” και να αγοράσουν ακόμη περισσότερες μετοχές της Tesla.

Μιας εταιρείας, που η εμβληματική προσωπικότητα του οραματιστή επιχειρηματία που την διοικεί, τους έχει μαγέψει εδώ και πολύ καιρό.

 

Πηγή: emea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ