today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Εργαστάσιο παραγωγής παικτών ο Άγιαξ

Καμία ελληνική ομάδα δεν βρίσκεται στην κατάταξη των 52 ευρωπαϊκών συλλόγων από 31 πρωταθλήματα της ηπείρου μας, σχετικά με την αγωνιστική παρουσία παικτών που προέρχονται τις ακαδημίες τους.

Πρόκειται για την νέα μελέτη του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία  και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, που ανέδειξε τους συλλόγους που έχουν εκπαιδεύσει τους περισσότερους παίκτες και είναι παρόντες σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Σύμφωνα με τον ορισμό της UEFA, οι ομάδες εκπαίδευσης είναι αυτές όπου οι ποδοσφαιριστές έπαιξαν για τουλάχιστον τρεις σεζόν μεταξύ 15 και 21 ετών. Μάλιστα μελετήθηκε το ποσοστό των λεπτών που αγωνίστηκαν οι ποδοσφαιριστές σε όλες τις ομάδες από τα 31 πρωταθλήματα που μελετήθηκαν.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν για τον Αγιαξ όσο αφορά στα 31 πρωταθλήματα, με 77 παίκτες και την Ρεάλ Μαδρίτης (36 παίκτες), σχετικά με τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα.

Σε σύγκριση με το 2017, η Ντιναμό Κιέβου  πήγε από την 7η στη 2η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (+ 15 παίκτες), φτάνοντας την Παρτίζαν Βελιγραδίου (+10). Ο αριθμός των παικτών που εκπαιδεύτηκαν από τον Αγιαξ, αυξήθηκε επίσης κατά επτά παίκτες. Στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα, οι τρεις πρώτοι παρέμειναν οι ίδιοι. Ωστόσο, η Λιόν ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση (35 παίκτες, + 4), πλησίασε την Ρεάλ Μαδρίτης (36, -4) και ξεπέρασε την Μπαρτσελόνα (34,=).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ