today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Παυλόπουλος: Το “ΟΧΙ” του 1940 εμπνέει τον αγώνα απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού

Το μεγάλο “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένει διδακτικά επίκαιρο και πρέπει να εμπνέει και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος και στο μήνυμα της κοινής παρουσίας με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα στην εξέδρα των επισήμων, στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η Ιστορία έχει αποδείξει, με αμάχητα τεκμήρια, ότι το μεγάλο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν -και παραμένει πάντα, μάλιστα δε υπό όρους άκρως διδακτικής επικαιρότητας- ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία. Και είναι αυτή ακριβώς η διδακτική επικαιρότητα του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία πρέπει να μας εμπνέει, πέραν των άλλων, και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, απέναντι στα άκρως επικίνδυνα μορφώματα του ρατσιστικού λαϊκισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τα θεμέλιά του και την παγκόσμιας εμβέλειας αποστολή του», είπε ο κ. Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και συνέχισε:

 

«Αυτό τον αγώνα υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σηματοδοτεί, με κορυφαίο μάλιστα συμβολισμό, η παρουσία σήμερα στην Θεσσαλονίκη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, του φίλου και μεγάλου Ευρωπαίου Σέρτζιο Ματαρέλα. Με την έννοια ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν΄ αγωνισθούμε εναντίον όλων των μορφωμάτων που προανέφερα, και τα οποία “νοσταλγούν” τον φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε, απέναντί τους, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».

 

Τις εντυπώσεις στην παρέλαση κέρδισε και φέτος η επίδειξη ακριβείας με επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F 16, της ομάδας “Ζευς”, πάνω από τη νέα παραλία.

 

Ολοκληρώνοντας την επίδειξη ο πιλότος της 115ης Πτέρυγας Μάχης, επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από το αεροσκάφος λέγοντας: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη, Καλημέρα Μακεδονία. Το ΟΧΙ των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει και η παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά».

 

Τον πιλότο και την ομάδα “Ζευς” χαιρέτισε ο κ. Παυλόπουλος. «Κύριε επισμηναγέ, τόσον εγώ όσο και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για τις διεθνώς αναγνωρισμένες ικανότητές σας αλλά και για το απαράμιλλο θάρρος σας. Αποδεικνύετε καθημερινά και εμπράκτως πόσο αποτελεσματικά υπερασπίζεσθε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και, επομένως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να θωρακίζει τα φτερά σας και να χαλυβδώνει τις ψυχές σας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε απογόνους βετεράνων και ο κ. Ματαρέλα ομάδα πέντε Ιταλών στρατιωτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ