Η ΕΡΤ δεν είναι δημόσια αλλά κρατική τηλεόραση, καθεστωτικού τύπου.

2765

Η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ένα σημείο των καιρών. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, βέβαια. Αλλά εδώ έχει παραγίνει το κακό.

Όπως τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών (EBU) του 2016, χώρες που έχουν δημοφιλείς και καλά χρηματοδοτούμενους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, αντιμετωπίζουν λιγότερο εξτρεμισμό και διαφθορά και έχουν περισσότερη Ελευθερία του Τύπου.

*Της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνονται συνεχείς πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η  παραπληροφόρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κώδικας Ορθών Πρακτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, που εφαρμόζεται και παρακολουθείται στενά από της Ευρωπαϊκές αρχές.

Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ρωτήσαμε πρόσφατα το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ πότε θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι συστάσεις και οι οδηγίες του Κώδικα. Μας απάντησε ότι αυτό θα συμβεί άμεσα. Να το δούμε, λοιπόν…

Για την ώρα η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω και πηγαίνει συνεχώς… προς τα πίσω! Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Pew Research Center, ανάμεσα σε 38 χώρες από όλο τον κόσμο, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση!

Είμαστε τελευταίοι από πλευράς εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

– μόνο το 18% των πολιτών θεωρεί, ότι τα πολιτικά ζητήματα παρουσιάζονται αντικειμενικά,

-μόνο το 25% πιστεύει τις ειδήσεις που αφορούν στην κυβέρνηση,

-μόνο το 22% θεωρεί πως οι ειδήσεις μεταδίδονται με ακρίβεια,

–ούτε καν οι μισοί πολίτες (μόλις το 42%) πιστεύουν πως τα νέα που μεταδίδονται είναι, όντως, τα πιο σημαντικά της ημέρας.

Τα παραπάνω στοιχεία τα λένε όλα!

Είναι προφανές ότι χρειάζεται ένα πραγματικά δημόσιο και ακηδεμόνευτο μέσο μαζική ενημέρωση, που θα διακρίνεται για τον πλουραλισμό, την αντικειμενικότητά του και την αξιοκρατία του.

Όμως η ΕΡΤ σήμερα δεν είναι κάτι τέτοιο!

Η ΕΡΤ δεν είναι δημόσια τηλεόραση, είναι κρατική τηλεόραση, καθεστωτικού τύπου. Δεν είναι αντικειμενική, δεν είναι πλουραλιστική, δεν κάνει ενημέρωση – κάνει ωμή κυβερνητική προπαγάνδα!

Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πια. Και τους καταγγέλλουν τα στελέχη που οι ίδιοι διόρισαν. Ακόμα και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η καλύτερη απόδειξη: Οι πολίτες της γυρνούν την πλάτη! Έχουμε μια «δημόσια τηλεόραση» που την πληρώνουμε όλοι, αλλά δεν τη βλέπει πια σχεδόν κανείς.

Τα προβλήματα της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα, δεν είναι σημερινά, αλλά διαχρονικά. Με την έλευση όμως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση η ΕΡΤ απαξιώθηκε πλήρως.

Στο παρελθόν η ΕΡΤ είχε καλύτερες στιγμές, είχε χειρότερες στιγμές, πρόβαλε κατά καιρούς και μερικά αληθινά «διαμάντια», αλλά συνολικά, δεν έπειθε ούτε ως «αντικειμενική» στο έργο της, ούτε ως «αξιοκρατική» στη λειτουργία της, ούτε ως «αποδοτική και διαφανής» στα οικονομικά της.

Η ΕΡΤ διαχρονικά υπήρξε σύμβολο ημετεροκρατίας και εργαλείο παλαιοκομματικών πρακτικών. Και στα χρόνια της κρίσης κατρακύλησε σε σύμβολο μιζέριας και εργαλείο ενός φθίνοντος κρατισμού. Πολλοί προσπάθησαν να τα αλλάξουν αυτά. Διαδοχικές κυβερνήσεις και διαδοχικές διοικήσεις. Το «κάστρο των βολεμένων» όμως αποδείχθηκε, για χρόνια, πολύ ανθεκτικό «κάστρο».

Μικρή εξαίρεση, η περίοδος της ΝΕΡΙΤ το 2014. Που είχε πολλαπλάσια τηλεθέαση με χαμηλότερο κόστος και που δεν λειτουργούσε ως «λιβανιστήρι» της τότε κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε τη ΝΕΡΙΤ και ξανά-άνοιξε την ΕΡΤ! Που σήμερα δεν τη βλέπει κανείς. Και την καταγγέλλουν όλοι. Ακόμα και οι δικοί του…

Την καταγγέλλουν ως εστία σκανδάλων, ως μήτρα του πιο άρρωστου κυβερνητικού συνδικαλισμού, την καταγγέλλουν ως μνημείο αναξιοκρατίας και εργαλείο ωμής προπαγάνδας! Φανταστείτε: ακόμα κι οι δικοί του.  

Έχουμε ρωτήσει επανειλημμένως τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ για όλα αυτά. Ειδικά για τις καταγγελίες των στελεχών της που παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο.  Άλλοτε δεν απαντάνε καθόλου. Άλλοτε μας παραπέμπουν σε ανακοινώσεις της ΕΡΤ. Άλλοτε απλώς επιτίθενται στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά απαντήσεις σε όσα τους κατηγορούν και οι δικοί τους ακόμα, δεν δίνουν!

Και τώρα στο ερώτημα: τι κάνουμε εμείς. Υπάρχουν λύσεις;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επόμενος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει, πως  «η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας».  

Πρόκληση λοιπόν για τη μελλοντική δημόσια τηλεόραση είναι να μετατραπεί από απεχθές σύμβολο κομματοκρατίας, από εργαλείο απροκάλυπτης προπαγάνδας και λασπολογίας, σε υπόδειγμα πραγματικής δημόσιας τηλεόρασης! Σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα.

Με συντακτική και λειτουργική ανεξαρτησία, πλήρως προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον, με τις αξίες του πλουραλισμού, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας ως σημαία και τις έννοιες της λογοδοσίας, διαφάνειας  και ευθύνης ως πλαίσιο διακυβέρνησης.

Αυτή ναι θα είναι μια δημόσια τηλεόραση που θα προάγει την αντικειμενική ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία.

Αυτή ναι θα είναι μια τηλεόραση που θα μπορεί να συγκριθεί επάξια με αντίστοιχες άλλων σύγχρονων κρατών.

Αυτή ναι θα είναι μια τηλεόραση που θα αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας.   

Που την έχουν ανάγκη σήμερα και τη δικαιούνται περισσότερο από ποτέ.

 

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης