today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Iniuria non excusat iniuriam*

Μια αδικία δεν δικαιολογεί άλλη αδικία πρέσβευε το ρωμαϊκό δίκαιο. Το ρητό από μία άποψη φαίνεται να ταιριάζει στην δίωξη Παπαντωνίου. Οι ενδείξεις προφανείς. Το ποσό που βρέθηκε σε λογαριασμούς του είναι μάλλον λογικό σε σχέση με την μακρά πολιτική σταδιοδρομία του σε Ελλάδα και ΕΕ, αλλά και αναλογικά προς την προϋπάρχουσα περιουσία του. Το μέγεθος της ζημιάς του Δημοσίου φυσικά δε μπορεί να ισούται με το ύψος της σύμβασης. Όση σπατάλη κι αν έγινε, σίγουρα κάτι θετικό προστέθηκε στις φρεγάτες. Και τέλος, το γεγονός ότι δεν προσπάθησε να φύγει από την χώρα μετά το 2012, όταν ξεκίνησε την έρευνα ο Στουρνάρας, όπως και το ότι είναι απολύτως ανίκανος να επαναλάβει το έγκλημα καθιστούν την προφυλάκιση με χειροπέδες του ίδιου και της συζύγου του μάλλον υπερβολική.

*Του Φάνη Ουγγρίνη

Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται αν η δίωξη είχε προαναγγελθεί από τον Πολάκη, και ήρθε μετά από μεθοδεύσεις του διαβόητου “Ρασπούτιν” της Ελένης Ράικου. Εύλογα γεννάται αμφιβολία για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και κατά προέκταση για την ακεραιότητά της. Τέτοια γεγονότα υπονομεύουν την πίστη των πολιτών στους θεσμούς, και -εν τέλει- στο πολίτευμα. Άσχετα όμως με τους αδίστακτους πολιτικάντικους τακτικισμούς του Μαξίμου, η υπόθεση Παπαντωνίου, συνδυασμένη με εκείνη του Τσοχατζόπουλου (του γνωστού στενού συνεργάτη του Κοτσακά), συνιστούν διαρκές έγκλημα εις βάρος της εθνικής άμυνας, δηλαδή της εθνικής ακεραιότητας.

 

Έχει αναφερθεί ότι ξεπέρασε τα 100 δις η αγοραστική φρενίτιδα που ακολούθησε τα Ίμια. Και τί δεν πήραμε. Γαλλοολανδικό εκσυγχρονισμό των παλαιότερων φρεγατών. Υποβρύχια νέα, μαζί με δραστικό εκσυγχρονισμό των παλιών. Αναβαθμίσεις των Μιράζ και των Φάντομ. Αντιαεροπορικά συστήματα απο ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη. Τα πιο τέλεια άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής βιομηχανίας. Βρετανικές πυραυλακάτους. Εγχωρια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Εκατοντάδες θηριώδη Χάμερ. Υπερσύγχρονα ελικόπτερα ευρωπαϊκής κοινοπραξίας. Το μόνο που δε σκεφτήκαμε να ψωνίσουμε ήταν σύγχρονος μαχητικός εξοπλισμός για τους φαντάρους μας, και ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας για τα στρατόπεδα, ώστε οι κληρωτοί να εκπαιδεύονται κι όχι να ξημεροβραδιάζονται στις σκοπιές. Φαίνεται πως τέτοια μικροπράγματα δεν απασχολούν τους υπευθύνους των αμυντικών προμηθειών.

 

Και τι έγινε λοιπόν με όλα τα καλούδια που απέκτησαν οι ένοπλες δυνάμεις; Οι φρεγάτες έμειναν με τον οπλισμό του ‘80, όταν ναυπηγήθηκαν. Τα υποβρύχια παραδόθηκαν με παροιμιώδη καθυστέρηση, και δραματικά μειωμένα, καθώς μόλις ένα εκσυγχρονίστηκε, παρά την καταβολή του συνόλου της οφειλής. Από τότε το θέμα σέρνεται στ δικαστήρια, αφού στην πορεία επηρέασε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σκαραμαγκά. Το πρόγραμμα των Μιράζ αφορούσε μόνο τα μισά, ενώ τα Φάντομ ήταν ήδη απαρχαιωμένα. Η πανσπερμία αντιαεροπορικών σήμανε αυξημένο κόστος υποστήριξης και αδυναμία διασύνδεσης των ρωσικών με τα ΝΑΤΟϊκά. Τα γερμανικά άρματα ήταν όχι μόνο λίγα σε σχέση με τις ανάγκες του Δ’ΣΣ, αλλά και χωρίς πυρομαχικά. Δεν επελέγησαν νεες στελθ πυραυλάκατοι, οι δε πολυάριθμες παλιές ελάχιστα βελτιώθηκαν. Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αποτέλεσαν άλλη πονεμένη ιστορία, καθώς δεν παραδόθηκαν ποτέ και οδήγησαν σε μακροχρόνιες ποινικές διώξεις. Τα πανάκριβα Χάμερ απλώς βάφτηκαν στην ΕΛΒΟ, και ήταν φυσικά ακατάλληλα για την αντικατάσταση των χιλιάδων γηραλέων Στάγιερ (από το 1978). Η υπόθεση των αδοκίμαστων ελικοπτέρων NH-90 εξελίχθηκε κάκιστα για όλους τους αγοραστές τους. Κι όσο για το έμψυχο δυναμικό, εξαιρουμένων των ειδικών δυνάμεων, αυτό έχει αφεθεί σε ρόλο αναγκαίου κομπάρσου, με ατομικά υλικά και όπλα εποχής Βιετνάμ, με ανεπαρκή πολεμική εξάσκηση και -αναπόφευκτα- με χαμηλό ηθικό και πειθαρχία.

 

Για όλο το παραπάνω χάλι, το οποίο φυσικά είναι πασίγνωστο σε φίλους και εχθρούς, δε γίνεται να φταίνε μόνο ο Άκης, ο Γιάννος και οι γυναίκες τους. Στρατιωτικοί προσδιόρισαν τις ανάγκες του στρατεύματος, στρατιωτικοί έθεσαν τις προδιαγραφές, στρατιωτικοί έκαναν έρευνα αγοράς, στρατιωτικοί συνηγόρησαν στις παραγγελίες, στρατιωτικοί παρέλαβαν τα συστήματα, στρατιωτικοί επέτρεψαν την καλλιέργεια δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας στα στελέχη. Όσο κι αν επηρέασαν τα πράγματα οι πολιτικοί με τους παρατρεχάμενους τους, οι στρατιωτικοί ποτέ δε στύλωσαν τα πόδια για να εξασφαλίσουν την βέλτιστη σχέση κόστους προς απόδοση για το αξιόμαχο των ΕΔ. Με άλλα λόγια, όχι μόνο ρίξαμε έναν σκασμό λεφτά στην άμυνα, όχι μόνο χάσαμε τα αντισταθμιστικά οφέλη, μα κατορθώσαμε και την εγχώρια πολεμική βιομηχανία να απαξιώσουμε, και την αμυντική θωράκιση της χώρας να αποδυναμώσουμε μακροπρόθεσμα, και μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά άλματα της Τουρκίας. Οι αγορές της περιόδου 1996-2004 ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό πυροτέχνημα που έσβησε γρήγορα, επιβάρυνε το εθνικό χρέος, και οι διώξεις που ακολούθησαν προκάλεσαν φοβία ανάληψης ευθυνών στους μετέπειτα αρμοδίους υπουργούς (χαρακτηριστική η περίπτωση Μεϊμαράκη). Η Κρίση προκάλεσε πλήρη παύση εξοπλιστικών προμηθειών, αναδεικνύοντας έτσι τις εσφαλμένες επιλογές της περιόδου, και πλέον γελοιοποιεί τους κυβερνητικούς κομπασμούς γύρω από την ανακοινωθείσα επέκταση της αιγιαλίτιδας ζωνης.

Ο Παπαντωνίου επιβάλλεται να κριθεί ακριβοδίκαια, κι αν βρεθεί ένοχος να τιμωρηθεί αυστηρά, δεδομένου ότι οι πράξεις του προκάλεσαν κάτι παραπάνω από απλή οικονομική ζημιά. Η έρευνα όμως δε μπορεί να σταματήσει εκει. Πρέπει να πάει και πιο χαμηλά, να φτάσει και στα πολυάριθμα γραφεία και γραφειάκια του Πενταγώνου. Το απόστημα πρέπει να σπάσει τελείως.

Ο Φάνης Ουγκρίνης είναι επιχειρηματίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ