today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H Ουκρανική Εκκλησία και ο Πατριάρχης θα αποφασίσουν για το αυτοκέφαλο

Τα επόμενα βήματα του «οδικού χάρτη» για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να αποφασιστούν από την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη διεμήνυσε ο πρεσβευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας, Samuel Brownback, τονίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αυτό (ο οδικός χάρτης) θα αποφασιστεί από την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και από την οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας εντός της Ουκρανίας. Άρα ο οδικός χάρτης θα πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια την θρησκευτική ομάδα. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να καθοριστεί από τις ΗΠΑ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για το ζήτημα της αυτοκεφαλίας, ο κ. Brownback σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως θέση αρχής το δικαίωμα κάθε θρησκευτικής ομάδας να οργανωθεί διοικητικά χωρίς παρεμπόδιση ή άλλου είδους κρατικές παρεμβάσεις.

«Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι κάθε εκκλησία, οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα πάσης φύσεως, έχει το δικαίωμα να οργανωθεί όπως το κρίνει κατάλληλο. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Αυτό δεν είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Είναι μέρος του δικαιώματός τους ως μέλη της κοινωνίας των πολιτών και το αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό είναι δικαίωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, του ουκρανικού λαού, να οργανωθεί θρησκευτικά όπως κρίνει ότι είναι κατάλληλο, όπως επιθυμεί, χωρίς παρεμπόδιση ή εξωτερική παρέμβαση, και έτσι βλέπουμε το θέμα με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς αυτό εξελίσσεται. Αυτή είναι η αντίληψη των ΗΠΑ και αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ