today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Το Γερμανικό Υπ. Εξωτερικών αυστηροποιεί τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών αυστηροποιεί τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία και προειδοποιεί -πιο ξεκάθαρα από προηγούμενες εκδόσεις οδηγιών- τους γερμανούς πολίτες αναφορικά με την έκφραση επικριτικών απόψεων για την τουρκική κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του DPA.

«Ωστόσο, ακόμα και τέτοιου είδους απόψεις οι οποίες σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο καλύπτονται από την ελευεθερία της έκφρασης, μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για ποινική δίωξη στην Τουρκία», όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο απόσπασμα της οδηγίας, στην ιστοσελίδα του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών. Αρκεί ακόμα και ένα «like» σε κείμενο κάποιου άλλου για να κινηθεί διαδικασία ποινικής δίωξης σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται. «Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι ακόμα και μη δημόσια σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα μέσω ανώνυμης καταγγελίας ποινικών εγκλημάτων στις τουρκικές αρχές, προωθούνται στις τουρκικές δικαστικές αρχές».

Σε περίπτωση καταδίκης για «προσβολή του προέδρου» ή «προπαγάνδα για  τρομοκρατική οργάνωση», κινδυνεύει κανείς με πολυετή κάθειρξη. Αλλες συλλήψεις βασίζονται στην υποψία σύνδεσης με οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές στην Τουρκία, όπως το κίνημα Gülen.

Αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για γερμανούς υπηκόους, στην επικαιροποιημένη οδηγία αναφέρονται τα εξής: «Αν και επί της αρχής δεν ενημερώνεται κανείς για τις αιτίες απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, δεν πρέπει να αποκλείεται ότι αυτό συνδέεται με ανώνυμες καταγγελίες. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι  ότι ένα μεγάλο μέρος των απορρίψεων αφορά πολίτες με κουρδική ή τουρκο-αλεβίτικη καταγωγή».

Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυστηροποίησε σημαντικά τις ταξιδιωτικές οδηγίες στις 20 Ιουλίου 2017, ως αντίδραση για τη σύλληψη του γερμανού ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Peter Steudtner. Η παράμετρος αυτή αποτέλεσε ένα βασικό στοιχείο μιας νέας, σκληρότερης γερμανικής πολιτικής προς την Τουρκία. Προηγήθηκαν περισσότερες από 20 συλλήψεις γερμανών πολιτών για πολιτικούς λόγους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξιμοπήματος το 2016. Μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία το καλοκαίρι, το ομοσπονδιακό Υπ. Εξωτερικών χαλάρωσε ελαφρώς την οδηγία για τη χώρα, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών των Γερμανών, καταλήγει το τηλεγράφημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ